majsmat

majsmat

fredag 17 oktober 2014

Mjölfri citronpaj med kokosgrädde


Nya varianter på gamla favoriter är alltid lite spännande. Citronpaj, med eller utan maräng eller grädde på toppen, är en av mina favoriter - det smakar ju citron! Den här versionen av citronpaj, som inte innehåller komjölksprotein, men ändå smakar fantastiskt, kommer från Gluten-free-vegan-girl. Jag modifierade receptet lite för att det skulle passa mig och min lilla pajform, som är 20 cm i diameter. För att pajen ska bli bra behöver man planera lite i förväg. Cashewnötterna till fyllningen ska ligga i blöt över natten, fyllningen ska stelna och burken med kokosmjölk ska stå i kylen över natten.

Pajskal:

3 dl blandat av valnötter och mandlar
1 1/2 dl dadlar utan kärnor
1 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt
1 msk varmt vatten

Mixa allt till en smulig deg, som håller ihop om man trycker den mellan fingrarna. Tryck ut degen i en pajform, 20 cm i diameter.


Ställ svalt så att pajskalet stelnar något och fortsätt med fyllningen.

Fyllning:

2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 1/2 dl dadlar utan kärnor
1 dl citronsaft, ca 2 citroner
rivet skal från 1 citron
3 msk kokosolja
2 msk vatten
1/2 tsk vaniljpulver

Lägg allt i matberedarskålen och mixa till en slät och krämig smet.


Bred ut fyllningen i pajskalet. Lättast är att använda en slickepott eller spatel.


Ställ svalt att stelna, gärna över natten, men minst ett par timmar.

Kokosgrädde:

1 burk helfet kokosmjölk
1/2 tsk vaniljpulver

Låt burken med kokosmjölk stå i kylskåpet över natten, så mjölken separerar i en fast och en flytande del. Öppna burken och fiska upp endast den fasta delen och lägg i en skål. Tillsätt vaniljpulver. Vispa med elvisp till en fluffig konsistens som påminner om vispad kogrädde. Bred ut över pajen just innan servering. Garnera med en citronskiva på toppen.


Pajen håller sig fin minst ett par dagar i kylskåpet, om den inte blir uppäten direkt. Kokosgrädden kommer då att stelna, men smaken är lika ljuvlig.


Kokosgrädden har en mycket mild kokossmak och kan användas istället för kogrädde. För mig fungerade inte Kung Markattas ekologiska kokosmjölk för att göra kokosgrädde, den blev bara mer rinnig efter vispning. Däremot fungerade Santa Marias helfeta, konventionella kokosmjölk fint för att vispa upp till en fluffig grädde. Kokosmjölk från konservburk borde man dock inte äta för ofta, pga den höga halten Bisfenol A (BPA). Läs mer om BPA på Kemikalieinspektionens hemsida. Kanske finns det någon kokosmjölk i kartongförpackning som skulle kunna fungera? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar