majsmat

majsmat

fredag 19 september 2014

Grönkålssallad med parmesan och krutongsmul


Den här salladen påminner lite om en Caesarsallad i smakerna, men de går ändå inte riktigt att jämföra utan båda är goda i sin egen rätt. Inspirationen kommer från en sallad som ska finnas på restaurangen True Food.

Ingredienser:
6 stora blad grönkål, tvättade och avtorkade
2-3 skivor bröd, det går bra med olika sorter och sådant som börjar bli gammalt
1 dl valnötter
1 1/2 dl riven parmesanost
olivolja
örtsalt

Dressing:
2 vitlöksklyftor
saften från 1 citron (ca 1/2 dl)
1/2 dl olivolja
1/4 tsk salt
svartpeppar

Börja med att riva bort den grova stammen från grönkålen. Strimla sedan grönkålen fint, i ca 1/2 cm breda strimlor, och lägg i en stor skål. Gör dressingen genom att pressa ner vitlöksklyftorna i en mixerbägare, tillsätta resten av ingredienserna till dressingen och mixa slätt med en mixerstav. Häll dressingen över den strimlade kålen och blanda runt med händerna, så att alla strimlor täcks av dressingen. 



Mixa brödskivor och valnötter grovt i en matberedare. Bred ut smulet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över lite örtsalt. Blanda runt, så att olja och örtsalt fördelar sig över smulet. Rosta i ugnen på 150 grader C i 6-8 minuter. Passa så att det inte blir bränt. 



Spara lite av osten och blanda sedan ner resten tillsammans med grönkålen. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över det rostade krutongsmulet och den sparade osten. 



Vi åt salladen tillsammans med kycklingfilébitar panerade i ägg och mandelmjöl och sedan stekta i smör och en salsa gjord på avokado, tomat, limesaft och kryddor. 



I landet fortsätter grönkålen att växa och bildar imponerande små träd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar