majsmat

majsmat

fredag 24 oktober 2014

Mjölkfria pannkakor med variation


Jag tror vi människor mår bra av att äta lite av varje, inte utesluta något helt och inte alltid äta samma sak. De här pannkakorna äter vi i några olika varianter, både när det gäller vilket mjöl de innehåller och vad vi har på toppen. Smeten mixas ihop på ett kick och pannkakorna är snabbt klara inför helgfrukosten.

Till en sats som räcker till oss tre, två vuxna och ett barn, använder jag:

2 dl havregryn
2 msk soja-, kokos-, quinoa- eller bovetemjöl
2 ägg
1 stor, väl mogen banan
1 dl havremjölk (eller annan mjölk)
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
en nypa salt

smör eller kokosolja (för mjölkfritt) till stekning

Lägg allt till pannkakssmeten i en hög tillbringare. Mixa med stavmixer till en slät smet. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek små pannkakor i smör (godast tycker jag) eller kokosolja (mjölkfritt).


Bara fantasin sätter gränser för vad som kan serveras till pannkakorna. Kanske en rårörd sylt på hallon, jordgubbar och blåbär med en nypa vaniljpulver och ett par teskedar flytande honung. Hälften av sylten kan mixas med en klick turkisk yoghurt, för extra krämighet.


Gott är också bananskivor och lönnsirap, kanske med en skiva knaperstekt bacon längst upp, för en kombination av salt och sött.


För ännu fler varianter kan jag tänka mig att äggen kan bytas ut mot en blandning av krossade linfrön eller chiafrön, som får ligga en liten stund i vatten. Säkert är det gott att just innan pannkakorna steks blanda ner en liten handfull hallon eller blåbär. Bananen borde kunna bytas ut mot ett par generösa skedar äppelmos och ett par dadlar. Eller varför inte ett rivet äpple tillsammans med kanel och kardemumma. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar