majsmat

majsmat

torsdag 8 maj 2014

Vårig paj med nässlor och kirskål

Nässlor och kirskål är bland det första att dyka upp i trädgården på våren. Båda växterna kan man använda ungefär som spenat eller som bladiga kryddörter, till pesto, sallad eller, som här, paj.


Pajskalet:
2 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
1 msk potatismjöl
50 g smör
1-2 msk vatten
1/2 tsk salt

Mixa havregrynen till ett fint mjöl. Blanda ner mandelmjöl, potatismjöl och salt. Lägg i kallt smör i tärningar och blanda till en smulig deg. Tillsätt vatten så att degen går ihop. Tryck ut degen i en pajform och låt stå kallt i ca 30 minuter.


Förgrädda pajskalet 12 minuter i 175 grader.

Fyllning:
120 g nässlor och kirskål, förvällda 5 min i kokande vatten, urkramade och grovt hackade
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
en liten bunt gräslök
6-8 soltorkade tomater
75 g fetaost
4 ägg
2 dl havremjölk
1 dl grädde eller havregrädde
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
nymald svartpeppar
salt

Stek den gula löken mjuk i olivoljan. Tillsätt vitlök och förvällda nässlor och kirskål, salta och peppra och stek ytterligare en liten stund. Lägg i det förgräddade pajskalet. Strimla de soltorkade tomaterna och strö över pajfyllningen. Smula över fetaosten.


Blanda ägg, mjölk, grädde, sambal, oregano, peppar och salt i en skål och häll över pajfyllningen. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter tills äggsmeten har stelnat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar