majsmat

majsmat

söndag 18 maj 2014

Kanderade blommor

För att behålla lite av vårens blomsterprakt kan man kandera blommor med äggvita och socker. Blommorna ser då ut som täckta av rimfrost och blir en ljuvlig dekoration på cupcakes och tårtor. Just nu blommar äppelträden och syrenbuskarna, så det får bli mina kanderade blommor.


Runt äppelblommorna surrar en kör av flitiga bin, som med sin pollinering ser till att blommorna sedan kan bli till äpplen.


För att kandera blommor behövs:
oskadda ätliga blommor (t ex syren, äppelblom och viol)
äggvita
strösocker
pensel
pincett
bakplåtspapper

Mortla strösockret till det blir mer finfördelat (men inte så fint som florsocker). Häll upp sockret i en skål. Separera äggvitan från gulan och häll äggvitan i en annan skål.

Syrenblommorna klipps av så att inget av det gröna kommer med. Lättast är sedan att använda en pincett för att hålla blommorna i ändan och doppa i äggvitan. Torka av överflödig äggvita på en bit hushållspapper. Har man för mycket äggvita på blomman fastnar det ett för tjockt lager socker och det blir geggigt. Doppa sedan baksidan av blomman, först från det ena och sedan från det andra hållet. Doppa slutligen framsidan. Ställ att torka på ett bakplåtspapper i (varm) rumstemperatur.


Äppelblommor och knoppar är lättare att kandera genom att de först penslas med ett tunt lager äggvita. Sedan hålls blomman över sockerskålen, först med baksidan upp, och man strör lätt och försiktigt socker på blommans kronblad. Upprepa på blommans framsida. Skaka av överflödigt socker. Ställ att torka på bakplåtspappret.


Låt blommorna stå på ett varmt och luftigt ställe tills de är helt torra, kortare tid för syrenblommorna och längre för äppelblommorna. När de är helt torra kan de förvaras i ett lager i en bakpappersklädd och lufttät burk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar