majsmat

majsmat

onsdag 21 maj 2014

Palsternackssoppa

Även om det börjar dyka upp primörer i både naturen, trädgården och butiken, så kan man bli sugen på en soppa gjord på förra årets rotfrukter. Med inspiration från Palsternacks- och ingefärssoppa på River Cottage kommer här min variant. Vi åt den tillsammans med bitar av surdegsrågbröd rostade i ugnen med lite olivolja och på dem en halv sats dillpesto med dubbelt så mycket parmesanost.


För 3 små portioner:
4 palsternackor (ca 300 g), delade i 1 cm tärningar
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en bit ingefära, finhackad
1/2 krm spiskummin, mald/stött
1/2 krm kardemumma, mald/stött
1/2 krm cayennepeppar
5 dl grönsaksbuljong (fungerar fint med vatten + tärning)
1 litet äpple, i tärningar
1 dl havremjölk
smör till stekning
nymald svartpeppar och salt

Till servering: (havre-)grädde, olivolja, rostade solrosfrön, nymald svartpeppar

Gör så här:
Stek gul lök mjuk. Blanda i vitlök, ingefära och resten av kryddorna och stek lite till. Lägg i palsternackan och rör runt. Häll på buljong och koka palsternackan mjuk, ca 15 minuter. Blanda ner äpple när ca 5 minuter återstår av palsternackans koktid. Mixa soppan slät, blanda i havremjölken och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med lite grädde (havregrädde för en komjölksfri variant), överströdd med rostade solrosfrön, några droppar olivolja och ett tag med svartpepparkvarnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar