majsmat

majsmat

tisdag 8 mars 2016

Mandel- och cashewyoghurt


Krämig och syrlig, tjock som grekisk eller turkisk yoghurt, men gjord på mandlar och cashewnötter. Jag har njutit den till frukost i en liten portion toppad med valnötter och honung eller i favoritkombinationen blodgrapefrukt, blåbär och frön.


Det enda som krävs är lite planering - blötläggning av mandlar och nötter över natten, fermentering i 12-24 timmar och sedan några timmar i kylskåpet för att bli kall. Och så behövs det nog en ganska kraftfull mixer för att få yoghurten riktigt krämig och len.

Till en sats använder jag:

1,5 dl mandlar
1,5 dl cashewnötter
2-3 dl ljummet vatten (37-40 grader C)
1 krm vaniljpulver
1 tsk lönnsirap eller honung
2-3 probiotikakapslar med mjölksyrabakterier

Lägg mandlar och cashewnötter i blöt över natten. Häll av blötläggningsvattnet. Tryck ut mandlarna ur sina bruna skal.


Lägg de blötlagda och skalade mandlarna och cashewnötterna i en mixer tillsammans med vatten (börja med 2 dl och tillsätt eventuellt mer till önskad konsistens), vaniljpulver och lönnsirap. Mixa tills helt slätt.


Tillsätt sedan innehållet i probiotikakapslarna och mixa ner. Häll upp i en ren glasburk och täck med en bit plastfolie eller en ren kökshandduk. Ställ på ett varmt ställe, t ex ovanpå kylskåpet, och låt stå minst 12 timmar. Smaka av yoghurten och ställ in i kylskåpet om den är tillräckligt syrlig eller låt stå ytterligare 12 timmar. Den färdiga yoghurten håller minst 3 dagar i kylskåp.




2 kommentarer:

  1. Var köper du probiotikakapslar? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har använt lite olika: Apotekets eget märke av mjölksyrabakterier, ProbiMage och Innate Flora, så jag tror det mesta fungerar så länge probiotikan innehåller mjölksyrabakterier. Lycka till med fermenterandet!

      Radera