majsmat

majsmat

söndag 13 mars 2016

Ljuvlig mjölkfri jordgubbsgräddglass, chiapudding och sommarlängtan


Den senaste veckan har vi haft några dagar med strålande sol och upp mot 20 grader - mycket otypiskt för Minnesota i mars. Vädret har fått mig att längta efter både sommaren, odlingssäsongen och trädgårdslandet där hemma. För att spä på sommarlängtan ännu mer har vi gjort jordgubbspinnglass, som är ljuvligt krämig av cashewnötter och kokosgrädde. Både E och mannen har givit den godkänt. E har haft influensa, men en jordgubbsglass och några jordgubbar gick ner iallafall.

Till 6 glassar i mina fina metallformar:

1,5 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1,25 dl kokosgrädde (eller det vita, fasta i en kyld, helfet burk eller kartong kokosmjölk)
1 dl mandelmjölk
1 msk nypressad citronsaft, valfritt
2 msk lönnsirap
2 msk florsocker
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 krm salt
1,5 msk kokosolja, smält
3 dl jordgubbar, frysta eller färska + ett par färska att hacka ner på slutet

Mixa allt utom kokosoljan och ett par av jordgubbarna till en helt slät kräm. Häll sedan ner den smälta kokosoljan under tiden som mixern kör. Hacka de sista jordgubbarna fint och blanda ner i glassmeten. Skeda upp i pinnglassformar (eller någon annan form som kan frysas). Låt frysa över natten.


Jag hade kaffeglass liggande i en av mina glassformar, så det blev lite glassmet över. Den använde jag till att toppa en chiapudding, tillsammans med några jordgubbar, och serverade till frukost. Som sommar i en burk.


En portion chiapudding:

1,5 dl mandelmjölk
1,5-2 msk chiafrön, beroende på hur fast man vill ha puddingen
1 krm vaniljpulver
eventuellt 1 tsk lönnsirap

Blanda allt i en burk med lock, blanda väl så att alla frön hamnar under ytan och låt stå en kvart. Rör runt igen, så att inga frön sätter sig fast på bottnen eller lägger sig på ytan. Sätt på locket och ställ in i kylskåpet över natten. Toppa med den överblivna jordgubbsglassmeten och ett par jordgubbar skurna i bitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar