majsmat

majsmat

onsdag 23 mars 2016

Bakad sötpotatis med svarta bönor, grönsaker och örtig vitlökssås


E-approved (4-åriga sonen alltså) middag på bakad sötpotatis toppad med svarta bönor, grönsaker och en örtig sås med mycket vitlökssmak. E tyckte inte bara att det var gott, utan han roade sig också med att skapa en sötpotatisgubbe med tillbehören - så gott och kul på samma gång.


Såsen, som baseras på det här receptet, blev så god att nästa gång får vi nog göra dubbel sats.

Till tre personer använde jag:

3 stora sötpotatisar
en klick kokosolja

Sätt ugnen på 175 grader C. Borsta sötpotatisen och dela den på halvor på längden (vilket ger en kortare tillagningstid). Smörj in snittytan med lite kokosolja.


Placera potatishalvorna med snittytan neråt i en ugnssäker form täckt med bakplåtspapper.


Baka i 45-60 minuter, tills potatisen är helt mjuk. Det går också fint att baka potatisen hel, men det tar lite längre tid - allt beror på potatisens storlek.


Till topping:

svartpeppar
örtsalt
kokta svarta bönor
kokta majskorn
tärnad avokado
strimlad romansallat
halverade körsbärstomater
citronklyftor

Till den örtiga vitlökssåsen:

1/2 dl tahini
1/2 citron, juicen (ca 1 msk)
1 msk hackad dill
2 vitlöksklyftor, pressade
vatten att späda med
salt/örtsalt

Lägg tahini, citronsaft, hackad dill och pressade vitlöksklyftor i en skål. Tillsätt lite vatten i taget och vispa ihop till en krämig sås. Smaka av med salt eller örtsalt.



Servera potatisarna kryddade med svartpeppar och örtsalt, toppade med bönor och grönsaker, såsen ringad över det hela och sist saften av en citronklyfta.



Och får man någon bakad sötpotatis över kan man göra lax- och sötpotatisbiffar och servera med överbliven vitlökssås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar