majsmat

majsmat

torsdag 24 mars 2016

Chokladtryffelkaka med krämig chokladfrosting och hallon


Jag har längtat efter en bit riktigt lyxig chokladkaka med en krämig chokladfrosting på toppen. Efter att stött på receptet till och kommentarerna om den här chokladkakan utan mjöl och med mycket choklad var jag tvungen att prova - så klart i en komjölksfri variant. Och gott, mäktigt och chokladigt blev det. Speciellt nöjd är jag med frostingen och hallonen ger en fin, frisk kontrast. Kanske passar kakan till helgens påskfirande, varför inte med en marsipankyckling eller två på toppen istället för hallonen. Kakan ska räcka till 8-12 personer.

Till kakan:

170 g choklad, 70% kakaohalt
113 g kokosolja + lite till att smörja formen
149 g strösocker
1/4 tsk salt
1 msk starkt kaffe
1/2 tsk vaniljpulver
3 ägg
43 g kakao

Till frostingen:

1,25 dl krämig kokosgrädde, kylskåpskall
125 g choklad, 70% kakaohalt

Till garnering: 

frysta eller färska hallon

Sätt ugnen på 190 grader C. Smörj en 20-23 cm kak- eller springform med kokosolja och lägg en rundel av bakplåtspapper i bottnen. Skär chokladen i bitar. Smält choklad och kokosolja i en liten kastrull på svag värme. Lägg i en skål och rör ner socker, salt, kaffe och vanilj. Vispa ner äggen. Sikta ner kakaon och rör bara tills allt är blandat. Häll smeten i formen. Baka i 25 minuter. Det ska bildas en tunn skorpa och temperaturen i mitten ska vara 93 grader C. Ta ut och låt svalna i 5 minuter. Lossa kanterna med en mat- eller smörkniv och vänd sedan upp kakan på ett serveringsfat. Låt svalna helt.

Gör frostingen strax innan kakan ska serveras. Smält den hackade chokladen i en skål över vattenbad. Vispa kokosgrädden slät i en annan skål. Vispa ner den smälta chokladen i kokosgrädden.


Bred frostingen över den helt kalla kakan och garnera med hallon.


Kakan håller sig fint i kylskåp några dagar, men både den och frostingen blir hårdare, så det är bra att at ut resterna en stund innan de ska ätas upp.


Jag var också sugen på kanelbullar och provade det här receptet, med en begäran om att göra dem mer som danska kanelsnegler med kristyr (florsocker utrört i lite vatten) på toppen. Både sonen och mannen gav sitt godkännande till både chokladkakan och kanelbullarna.


onsdag 23 mars 2016

Bakad sötpotatis med svarta bönor, grönsaker och örtig vitlökssås


E-approved (4-åriga sonen alltså) middag på bakad sötpotatis toppad med svarta bönor, grönsaker och en örtig sås med mycket vitlökssmak. E tyckte inte bara att det var gott, utan han roade sig också med att skapa en sötpotatisgubbe med tillbehören - så gott och kul på samma gång.


Såsen, som baseras på det här receptet, blev så god att nästa gång får vi nog göra dubbel sats.

Till tre personer använde jag:

3 stora sötpotatisar
en klick kokosolja

Sätt ugnen på 175 grader C. Borsta sötpotatisen och dela den på halvor på längden (vilket ger en kortare tillagningstid). Smörj in snittytan med lite kokosolja.


Placera potatishalvorna med snittytan neråt i en ugnssäker form täckt med bakplåtspapper.


Baka i 45-60 minuter, tills potatisen är helt mjuk. Det går också fint att baka potatisen hel, men det tar lite längre tid - allt beror på potatisens storlek.


Till topping:

svartpeppar
örtsalt
kokta svarta bönor
kokta majskorn
tärnad avokado
strimlad romansallat
halverade körsbärstomater
citronklyftor

Till den örtiga vitlökssåsen:

1/2 dl tahini
1/2 citron, juicen (ca 1 msk)
1 msk hackad dill
2 vitlöksklyftor, pressade
vatten att späda med
salt/örtsalt

Lägg tahini, citronsaft, hackad dill och pressade vitlöksklyftor i en skål. Tillsätt lite vatten i taget och vispa ihop till en krämig sås. Smaka av med salt eller örtsalt.



Servera potatisarna kryddade med svartpeppar och örtsalt, toppade med bönor och grönsaker, såsen ringad över det hela och sist saften av en citronklyfta.



Och får man någon bakad sötpotatis över kan man göra lax- och sötpotatisbiffar och servera med överbliven vitlökssås.


söndag 13 mars 2016

Året runt i köksträdgården

Nu när det börjar bli lite vårigt längtar jag så hem till trädgårdslandet, men än är det ett par månader till vi ska åka hem så jag får titta på bilder från förra året och fundera på vad jag kan hinna med i år. Planen är att köpa mer färdiga plantor och direktså det som inte behöver så lång tid på sig. Och så hoppar jag på jordgubbslandet, som borde vara som mest produktivt nu efter planeringen på sensommaren för två år sedan.

Så här har köksträdgården sett ut över året:

Mitten av oktober - fortfarande finns det en del att skörda i landet. 

Mitten av december - bara grönkålen står kvar, skyddad under nät från glupska rådjur. 

Slutet av mars - första sådderna utomhus av bland annat bondbönor. 

Slutet av april - rabarbern är på g och bondbönorna börjar kika upp. 

Mitten av maj - avhärdning och utplantering av förkultiverade plantor i fiberdukstunneln. 

Slutet av maj - täckning med gräsklipp och jordgubbsplantorna har börjat blomma. 

Mitten av juni - bondbönorna har fått sina stöttor och sommar- och vintersquash planeras ut i fiberduktunneln. 


Slutet av juni - romansallaten är skördeklar och de första jordgubbarna börjar rodna. 


Början av juli - nu går det snabbt i trädgårdslandet och sommarsquashen har börjat blomma. 


Mitten av juli - ringblommorna börjar blomma, kålen ser fin ut i sin nättunnel och de fösta små sommar squashen är ätklara. 


Slutet av juli - kålen är så vacker!

Början av augusti - de första tomaterna och massor med bär: hallon, vinbär, krusbär, jordgubbar och blåbär.


Mitten av augusti - bondbönor och flerfärgade morötter är skördeklara och krassen och dillen blommar så vackert. 



Slutet av augusti - kronärtskocka, sommarsquash, vaxbönor och nysådder till utplantering. 



Månadsskiftet augusti/september - den röda spetskålen kan skördas, sommarsquashen producerar överflöd, smultron till varje frukost, de första trädgårdsblåbären, tomater, mangold och betor av olika färger. 



Början av oktober - tomater och vintersquash är skördad, för från en dag till en annan har frosten varit där och skadat de känsliga plantorna, men fortfarande finns det sallad, kål och bär i mängder. 


Slutet av oktober - nu börjar det närma sig slutet av odlingssäsongen, även om det fortfarande finns grönkål och sallad och färska kryddor under fiberduken. 



Mitten av november - rådjuren äter upp allt som inte är skuddat, men under näten finns grönkål, broccoli och rödkål och fortfarande lite sallad och färska kryddörter och tomatplantorna hänger i källaren och tomaterna fortsätter mogna. 



Slutet av november - ordentlig frost och lite snö, så nu finns bara grönkålen kvar under sitt nät. 

Och där lämnade jag trädgårdslandet, med förhoppningsvis glatt återseende i juni. 


Ljuvlig mjölkfri jordgubbsgräddglass, chiapudding och sommarlängtan


Den senaste veckan har vi haft några dagar med strålande sol och upp mot 20 grader - mycket otypiskt för Minnesota i mars. Vädret har fått mig att längta efter både sommaren, odlingssäsongen och trädgårdslandet där hemma. För att spä på sommarlängtan ännu mer har vi gjort jordgubbspinnglass, som är ljuvligt krämig av cashewnötter och kokosgrädde. Både E och mannen har givit den godkänt. E har haft influensa, men en jordgubbsglass och några jordgubbar gick ner iallafall.

Till 6 glassar i mina fina metallformar:

1,5 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1,25 dl kokosgrädde (eller det vita, fasta i en kyld, helfet burk eller kartong kokosmjölk)
1 dl mandelmjölk
1 msk nypressad citronsaft, valfritt
2 msk lönnsirap
2 msk florsocker
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 krm salt
1,5 msk kokosolja, smält
3 dl jordgubbar, frysta eller färska + ett par färska att hacka ner på slutet

Mixa allt utom kokosoljan och ett par av jordgubbarna till en helt slät kräm. Häll sedan ner den smälta kokosoljan under tiden som mixern kör. Hacka de sista jordgubbarna fint och blanda ner i glassmeten. Skeda upp i pinnglassformar (eller någon annan form som kan frysas). Låt frysa över natten.


Jag hade kaffeglass liggande i en av mina glassformar, så det blev lite glassmet över. Den använde jag till att toppa en chiapudding, tillsammans med några jordgubbar, och serverade till frukost. Som sommar i en burk.


En portion chiapudding:

1,5 dl mandelmjölk
1,5-2 msk chiafrön, beroende på hur fast man vill ha puddingen
1 krm vaniljpulver
eventuellt 1 tsk lönnsirap

Blanda allt i en burk med lock, blanda väl så att alla frön hamnar under ytan och låt stå en kvart. Rör runt igen, så att inga frön sätter sig fast på bottnen eller lägger sig på ytan. Sätt på locket och ställ in i kylskåpet över natten. Toppa med den överblivna jordgubbsglassmeten och ett par jordgubbar skurna i bitar.