majsmat

majsmat

tisdag 22 december 2015

Apelsin- och chokladcheesecake och julbord


Innan vi flyttade till USA hade vi en liten avskedsfest med familjen. Då åt vi julbord och till efterrätt en ljuvlig mjölkfri cheesecake med smak av apelsin och choklad. Kakan kräver lite tålamod, med blötläggning av nötter, mixning, flera lager och vila i kylskåp över natten - men det är det värt.

Apelsin- och chokladcheesecake

Botten:
1 dl mandlar
1 dl valnötter
2 dl dadlar
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Fyllningen: 
4 dl cashewnötter, blötlagda 12-24 timmar
2-3 apelsiner (beroende på hur stora de är), finrivet skal och saft
1 dl kokosolja (utan smak)
1/2 dl lönnsirap

Topping:
50 g kokosolja (ca 1/2 dl)
4 msk kakao
2 msk lönnsirap

Garnering:
1 passionsfrukt
granatäpplekärnor
rivet apelsinskal

Klä en springform (23-24 cm i diameter) med bitar av bakplåtspapper - en rundel till bottnen och rektangulära remsor längs kanten på formen. Mixa sedan först mandlar och valnötter till bottnen i en matberedare tills finfördelade. Tillsätt sedan dadlar, kakao och salt och mixa tills det börjar klumpa ihop sig. Tryck ut smeten i den bakplåtsklädda springformen och ställ in i frysen.


Mixa sedan ingredienserna till fyllningen, utom det rivna apelsinskalet, tills det blir en helt slät massa. Beroende på hur stark matberedare eller mixer man använder kan man behöva ha lite tålamod och kanske stanna några gånger för att skrapa ner smeten längs sidorna och låta apparaten vila lite. Tillsätt sedan det finrivna apelsinskalet och pulsa ner.


Häll fyllningen över den kylda bottnen. Ställ in i kylskåp och låt stelna över natten.


På morgonen kan man göra chokladtoppingen och garnera kakan. Smält kokosoljan försiktigt i en liten kastrull. Ta direkt av från värmen och tillsätt kakao och lönnsirap. Låt svalna lite och häll sedan chokladen över kakan. Garnera med innehållet i en passionsfrukt, granatäpplekärnor och finrivet apelsinskal. Ställ in i kylskåpet igen. Ta fram kakan en liten stund (kanske en kvart) innan den ska serveras, så chokladtoppingen hinner mjukna lite och bli lättare att skära igenom.



Innan kakan åt vi ett julbord, där jag hade valt ut mina favoriter:

- kallrökt lax och citronklyftor
- ägghalvor med majonnäs och dill
- två sorters sill (dill och inlagd)
- kokt potatis
- Jansons frestelse, gjord på havregrädde (kokosmjölk fungerar nog också) istället för komjölk och kogrädde och utan ströbröd och smör på toppen
- köttbullar (helst hemgjorda och kryddade med kryddpeppar)
- långkål, gjord på grönkål stekt i kokosolja, kokad i havregrädde (eller kokosmjölk) och kryddad med örtsalt och svartpeppar
- kokt brysselkål
- rödkålssallad med tahini
- morotssallad med apelsin



Enbärsmust, vatten och snaps att dricka till. Och så stora delar av familjen runt bordet. Det enda jag saknade var lite rökt ren- eller älgkött och så kanske ett par räkor på ägghalvorna.

God jul!

2 kommentarer:

  1. Det julbordet var en riktig fullträff! Allt var gott, även sällskapet. Och jag säger bara det...cheesecake!!! = )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var härligt :) och nu kommer cheesecaken bli ännu lenare, med nya mixern!

      Radera