När vi var en tur till Stockholm för att ordna visum passade vi på att äta lunch på Sally Voltaire & systrar. Både jag och maken valde en sallad med räkor och glasnudlar. Salladen var verkligen smakrik och fräsch, så när vi kom hem försökte jag så klart att återskapa smakerna.
Till 2-3 portioner:
500 g räkor med skal
1/4 huvud röd spetskål (eller vanlig rödkål)
2 morötter (gärna olika färger)
1 dl cashewnötter
1 litet paket glasnudlar
2 nävar mungbönsgroddar
1 avokado
1 näve färsk koriander
1 msk sesamfrön (svarta eller vita)
Till såsen:
1 stor lime, finrivet skal och saft (ca 2,5 msk)
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
2 tsk tamari
1 tsk flytande honung
1/2 msk riven färsk ingefära
1/2-1 liten chili (med eller utan kärnor beroende på önskad hetta)
Börja med att blanda till såsen i en liten skål.
Skala sedan räkorna och lägg dem åt sidan. Strimla rödkålen fint. Skala morötterna och riv den ena grovt och spiralizera den andra (eller skär i band med potatisskalare).
Lägg cashewnötterna i en gjutjärnspanna och rosta försiktigt - passa noga så att de inte blir brända. Tillreda glasnudlarna. Blanda glasnudlar, strimlad rödkål och grovriven morot i en skål.
Fördela på 2-3 tallrikar. Toppa med mungbönsgroddar, spiralizerad morot, avokado skuren i klyftor, färska korianderblad, rostade cashewnötter och sesamfrön.
Skeda över såsen direkt vid serveringen. Sen är det bara att äta och njuta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar