majsmat

majsmat

söndag 20 december 2015

Köttbullar


Som söndagsmiddag önskade sig E köttbullar - så det fick det bli. Antingen kan man använda bara nötfärs eller så kan man blanda nöt- och fläskfärs och få saftigare köttbullar. Med lite kryddpeppar, kanske 1 krm, blir det julköttbullar. Gott är också att smaksätta med senap eller vitlök.

Köttbullar (ca 24 st)

1/2 gul lök
500 g nötfärs eller blandat hälften nötfärs och hälften fläskfärs
1 ägg
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
kokosolja att steka i

Finhacka löken och stek den mjuk ett par minuter i kokosolja. Ta sedan av från värmen och låt svalna lite. Lägg färs, ägg, lök, salt, svartpeppar och eventuellt kryddpeppar i en skål och blanda ihop smeten med händerna eller en slev. Rulla köttbullar med vattensköljda händer och lägg dem på en tallrik.


Stek köttbullarna runt om i en medelvarm stekpanna, i ett par omgångar, i kokosolja. Om man vill kan köttbullarna sedan efterstekas i ugnen på 200 grader C i några minuter eller så steker man klart dem direkt i stekpannan.

Till åt vi kokt potatis, kokt broccoli, morotsstavar, sallad på blandade blad, citronsaft, lite olivolja och örtsalt och så en skysås redd med bovetemjöl och smaksatt med senap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar