majsmat

majsmat

fredag 18 december 2015

Mandelpannkakor med blåbär och grön smoothie


För en riktig helgfrukost finns det inget bättre än ett lass pannkakor och en läcker smoothie. Bovetepannkakorna är definitivt en favorit, men en helg för ett tag sedan provade vi mandelpannkakor. De blir som fluffiga amerikanska pannkakor. Vi hade lite blåbär i smeten och åt dem tillsammans med mer blåbär, bananskivor och lönnsirap. I smoothien blandade jag citrusfrukter med grönkål och avokado och så lite ingefära för en extra kicka.

Pannkakor (10-12 st)

3,5 dl mandelmjöl
3 ägg
1 dl havre- eller kokosmjölk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 dl blåbär
kokosolja till att steka i

Lägg mjöl, ägg, mjölk, bakpulver, vaniljpulver och salt i en mixer eller matberedare och mixa ihop till en smet. Häll upp i en skål och tillsätt blåbären.


Stek små pannkakor (kanske 8 cm i diameter) i kokosolja i stekpanna på låg-medelvärme 1-2 minuter per sida - vänd när det böjar bubbla på ovansidan. Här är det bättre att ha lite lägre värme, för annars bränner pannkakorna lätt.



Smoothie (3 glas)

3-5 blad grönkål
1 avokado
1 äpple
2 clementiner
1 citron
1 dl frysta mangotärningar
1 msk riven ingefära
3-4 dl vatten


Repa grönkålen av de grova stammarna och lägg bladen i en mixer. Skala, kärna ur och lägga i avokadon. Dela, kärna ur och lägg i äpplet. Skala clementinerna och lägg ner klyftorna. Skär av skalet från citronen, skiva och lägg ner.


Tillsätt mango, ingefära och vatten och mixa slätt. Häll upp i glas och njut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar