majsmat

majsmat

fredag 25 december 2015

Ris á la Malta - två komjölksfria varianter


Igår avslutade vi julmiddagen med Ris á la Malta i två varianter - en med kokosgrädde och en med cashewgrädde. Jag tycker den med kokosgrädde blev godast, men den på cashewgräde blev inte dum den heller. Faktiskt var nog den allra bästa varianten en blandning av både kokos- och cashewgrädde! Till hade vi en sås på körsbär och hallon, frysta hallon och körsbärssylt.

Först kokade jag en stor sats risgrynsgröt:

3 dl grötris (eller arborioris)
6 dl vatten
2 msk kokosolja
1 tsk salt
5 dl havremjölk
2,5 dl kokosmjölk
2,5 dl mandelmjölk
ev. 1 kanelstång

Sätt ugnen på 100 grader C. Mät upp ris, vatten, kokosolja och salt och lägg i en större kastrull som tål att sättas in i ugnen. Låt koka upp på spisen och koka i 10 minuter. Tillsätt sedan sammanlagt 1 liter mjölk - jag använde en blandning av havre-, kokos- och mandelmjölk. Lägg eventuellt ner en kanelstång. Låt koka upp igen på spisen, rör runt ett par gånger och passa noga så att det inte bränner. Sätt på lock och sätt in i ugnen. Låt stå i ugnen 30-40 minuter, tills riset är genomkokt och vätskan har kokat in. Ta ut och låt risgrynsgröten svalna. Sen kan man göra Ris á la Malta.


Ris á la Malta på cashewgrädde

2 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar men gärna över natten
0,5-1 dl vatten
0,5-1 msk sötning (florsocker, lönnsirap, agavesirap, honung eller något annat sött)
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl kall risgrynsgröt

Lägg cashewnötter, vatten (börja med 0,5 dl), sötning och vaniljpulver i en mixer och mixa helt slätt. Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Blanda cashewgrädden med risgrynsgröten.


Ställ in i kylskåp ett par timmar, så att den blir kall.

Ris á la Malta på kokosgrädde

3 dl kall risgrynsgröt
1,5-2 dl kokosgrädde (eller det fasta från 1-2 burk(ar) helfet kokosmjölk, som har stått i kylskåp över natten)
0,5-1 msk sötning (florsocker, lönnsirap, agavesirap, honung eller något annat sött)
0,5 tsk vaniljpulver

Vispa upp kokosgrädden, så att den blir krämig.


Efter lite letande har vi hittat ett märke i kartong, som bara innehåller kokos (Aroy-D), för all kokosmjölk annars är i konservburkar och innehåller stabiliseringsmedel, konsistensmedel och/eller konserveringsmedel.


När grädden är krämig kan rör man ner risgrynsgröt, sötning och vaniljpulver. Ställ in i kylskåp ett par timmar, så att den blir kall.


Servera med hela eller mixade bär eller sylt. Kanske ett bärmos på körsbär och hallon:

2 tsk chiafrön
1,5 dl frysta, tinade körsbär
1 dl frysta, tinade hallon
1 msk citronsaft
1 msk sötning (florsocker, lönnsirap, agavesirap, honung eller något annat sött)
1 krm vaniljpulver

Börja med att lägga ner chiafröna i en torr mixer och mixa till ett pulver. Tillsätt resten av ingredienserna och pulsa till önskad konsistens.


Häll upp i en skål och låt stå kallt några timmar, så gör chiafröna att sylten blir fastar. 

Havremjölk


Nu kan vi inte längre få tag på havremjölk, som är osötad och utan onödiga tillsatser, och eftersom det är den enda mjölk som E vill ha att dricka, så får vi göra den själva. Och jag fick ett tillfälle att inviga min allt för dyra, men mycket effektiva Vitamix.

Till en sats använder jag:

1 dl havregryn
5 dl vatten
1 msk neutral rapsolja
en nypa salt

...men det går så klart fint att dubbla och trippla ingredienserna om man behöver göra mer åt gången. Lägg allt i en mixer och mixa en liten stund.



Mixa inte för länge, för då tycker jag att det blir en lite slemmig mjölk. Häll upp i en saft- eller nötmjölksilduk över en skål och låt mjölken rinna igenom.


Hjälp till med en sked och krama ur det sista av mjölken (tvätta händerna noga innan). Häll upp på en väl rengjord flaska och förvara i kylskåp, där den håller ca 3 dagar. Skaka flaskan innan mjölken används, för den separerar när den står.


tisdag 22 december 2015

Apelsin- och chokladcheesecake och julbord


Innan vi flyttade till USA hade vi en liten avskedsfest med familjen. Då åt vi julbord och till efterrätt en ljuvlig mjölkfri cheesecake med smak av apelsin och choklad. Kakan kräver lite tålamod, med blötläggning av nötter, mixning, flera lager och vila i kylskåp över natten - men det är det värt.

Apelsin- och chokladcheesecake

Botten:
1 dl mandlar
1 dl valnötter
2 dl dadlar
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Fyllningen: 
4 dl cashewnötter, blötlagda 12-24 timmar
2-3 apelsiner (beroende på hur stora de är), finrivet skal och saft
1 dl kokosolja (utan smak)
1/2 dl lönnsirap

Topping:
50 g kokosolja (ca 1/2 dl)
4 msk kakao
2 msk lönnsirap

Garnering:
1 passionsfrukt
granatäpplekärnor
rivet apelsinskal

Klä en springform (23-24 cm i diameter) med bitar av bakplåtspapper - en rundel till bottnen och rektangulära remsor längs kanten på formen. Mixa sedan först mandlar och valnötter till bottnen i en matberedare tills finfördelade. Tillsätt sedan dadlar, kakao och salt och mixa tills det börjar klumpa ihop sig. Tryck ut smeten i den bakplåtsklädda springformen och ställ in i frysen.


Mixa sedan ingredienserna till fyllningen, utom det rivna apelsinskalet, tills det blir en helt slät massa. Beroende på hur stark matberedare eller mixer man använder kan man behöva ha lite tålamod och kanske stanna några gånger för att skrapa ner smeten längs sidorna och låta apparaten vila lite. Tillsätt sedan det finrivna apelsinskalet och pulsa ner.


Häll fyllningen över den kylda bottnen. Ställ in i kylskåp och låt stelna över natten.


På morgonen kan man göra chokladtoppingen och garnera kakan. Smält kokosoljan försiktigt i en liten kastrull. Ta direkt av från värmen och tillsätt kakao och lönnsirap. Låt svalna lite och häll sedan chokladen över kakan. Garnera med innehållet i en passionsfrukt, granatäpplekärnor och finrivet apelsinskal. Ställ in i kylskåpet igen. Ta fram kakan en liten stund (kanske en kvart) innan den ska serveras, så chokladtoppingen hinner mjukna lite och bli lättare att skära igenom.



Innan kakan åt vi ett julbord, där jag hade valt ut mina favoriter:

- kallrökt lax och citronklyftor
- ägghalvor med majonnäs och dill
- två sorters sill (dill och inlagd)
- kokt potatis
- Jansons frestelse, gjord på havregrädde (kokosmjölk fungerar nog också) istället för komjölk och kogrädde och utan ströbröd och smör på toppen
- köttbullar (helst hemgjorda och kryddade med kryddpeppar)
- långkål, gjord på grönkål stekt i kokosolja, kokad i havregrädde (eller kokosmjölk) och kryddad med örtsalt och svartpeppar
- kokt brysselkål
- rödkålssallad med tahini
- morotssallad med apelsin



Enbärsmust, vatten och snaps att dricka till. Och så stora delar av familjen runt bordet. Det enda jag saknade var lite rökt ren- eller älgkött och så kanske ett par räkor på ägghalvorna.

God jul!

söndag 20 december 2015

Köttbullar


Som söndagsmiddag önskade sig E köttbullar - så det fick det bli. Antingen kan man använda bara nötfärs eller så kan man blanda nöt- och fläskfärs och få saftigare köttbullar. Med lite kryddpeppar, kanske 1 krm, blir det julköttbullar. Gott är också att smaksätta med senap eller vitlök.

Köttbullar (ca 24 st)

1/2 gul lök
500 g nötfärs eller blandat hälften nötfärs och hälften fläskfärs
1 ägg
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
kokosolja att steka i

Finhacka löken och stek den mjuk ett par minuter i kokosolja. Ta sedan av från värmen och låt svalna lite. Lägg färs, ägg, lök, salt, svartpeppar och eventuellt kryddpeppar i en skål och blanda ihop smeten med händerna eller en slev. Rulla köttbullar med vattensköljda händer och lägg dem på en tallrik.


Stek köttbullarna runt om i en medelvarm stekpanna, i ett par omgångar, i kokosolja. Om man vill kan köttbullarna sedan efterstekas i ugnen på 200 grader C i några minuter eller så steker man klart dem direkt i stekpannan.

Till åt vi kokt potatis, kokt broccoli, morotsstavar, sallad på blandade blad, citronsaft, lite olivolja och örtsalt och så en skysås redd med bovetemjöl och smaksatt med senap.


fredag 18 december 2015

Mandelpannkakor med blåbär och grön smoothie


För en riktig helgfrukost finns det inget bättre än ett lass pannkakor och en läcker smoothie. Bovetepannkakorna är definitivt en favorit, men en helg för ett tag sedan provade vi mandelpannkakor. De blir som fluffiga amerikanska pannkakor. Vi hade lite blåbär i smeten och åt dem tillsammans med mer blåbär, bananskivor och lönnsirap. I smoothien blandade jag citrusfrukter med grönkål och avokado och så lite ingefära för en extra kicka.

Pannkakor (10-12 st)

3,5 dl mandelmjöl
3 ägg
1 dl havre- eller kokosmjölk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 dl blåbär
kokosolja till att steka i

Lägg mjöl, ägg, mjölk, bakpulver, vaniljpulver och salt i en mixer eller matberedare och mixa ihop till en smet. Häll upp i en skål och tillsätt blåbären.


Stek små pannkakor (kanske 8 cm i diameter) i kokosolja i stekpanna på låg-medelvärme 1-2 minuter per sida - vänd när det böjar bubbla på ovansidan. Här är det bättre att ha lite lägre värme, för annars bränner pannkakorna lätt.



Smoothie (3 glas)

3-5 blad grönkål
1 avokado
1 äpple
2 clementiner
1 citron
1 dl frysta mangotärningar
1 msk riven ingefära
3-4 dl vatten


Repa grönkålen av de grova stammarna och lägg bladen i en mixer. Skala, kärna ur och lägga i avokadon. Dela, kärna ur och lägg i äpplet. Skala clementinerna och lägg ner klyftorna. Skär av skalet från citronen, skiva och lägg ner.


Tillsätt mango, ingefära och vatten och mixa slätt. Häll upp i glas och njut.


tisdag 15 december 2015

Räksallad med glasnudlar och rödkål


När vi var en tur till Stockholm för att ordna visum passade vi på att äta lunch på Sally Voltaire & systrar. Både jag och maken valde en sallad med räkor och glasnudlar. Salladen var verkligen smakrik och fräsch, så när vi kom hem försökte jag så klart att återskapa smakerna.

Till 2-3 portioner:

500 g räkor med skal
1/4 huvud röd spetskål (eller vanlig rödkål)
2 morötter (gärna olika färger)
1 dl cashewnötter
1 litet paket glasnudlar
2 nävar mungbönsgroddar
1 avokado
1 näve färsk koriander
1 msk sesamfrön (svarta eller vita)

Till såsen:
1 stor lime, finrivet skal och saft (ca 2,5 msk)
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
2 tsk tamari
1 tsk flytande honung
1/2 msk riven färsk ingefära
1/2-1 liten chili (med eller utan kärnor beroende på önskad hetta)

Börja med att blanda till såsen i en liten skål.


Skala sedan räkorna och lägg dem åt sidan. Strimla rödkålen fint. Skala morötterna och riv den ena grovt och spiralizera den andra (eller skär i band med potatisskalare).


Lägg cashewnötterna i en gjutjärnspanna och rosta försiktigt - passa noga så att de inte blir brända. Tillreda glasnudlarna. Blanda glasnudlar, strimlad rödkål och grovriven morot i en skål.


Fördela på 2-3 tallrikar. Toppa med mungbönsgroddar, spiralizerad morot, avokado skuren i klyftor, färska korianderblad, rostade cashewnötter och sesamfrön.


Skeda över såsen direkt vid serveringen. Sen är det bara att äta och njuta.


lördag 12 december 2015

Citronkola (mjölkfri)


Jag blev sugen på vaniljgräddkola och funderade först på att göra en omgång mjölkfri knäck. Men så kom jag på att jag var sugen på citron också, så istället blev det en precis lagom seg och citronsmakande gräddkola. Passar fint att njuta av nu i advent eller till jul.

Till en liten lagom sats:

1,5 dl havregrädde
1,5 dl sirap
1,5 dl strösocker
1 msk kokosolja + lite till att smörja pappret med
1 liten ekocitron, finrivet skal av det yttre gula

Klä en liten form med bakplåtspapper och smörj in med lite kokosolja. Jag använde en brödform som är ca 10 x 25 cm i bottnen. Häll havregrädde, sirap och strösocker i en vid och hög kastrull. Koka på låg-medelvärme tills kolasmeten når 123 grader C (eller klarar kulprovet). Ta av från värmen och blanda ner kokosoljan och det finrivna citronskal. Häll upp smeten i formen med bakplåtspapper och ställ svalt för att stelna. Ta upp den stelnade kakan ur formen och skär i bitar och slå in bitarna i bakplåtspapper.


Förvara kolan svalt i burk med lock.

Nästa gång jag blir sugen på kola och har fått tag på en matberedare eller bra mixer tror jag att jag ska prova den här dadelbaserade chokladkolan