majsmat

majsmat

fredag 25 december 2015

Havremjölk


Nu kan vi inte längre få tag på havremjölk, som är osötad och utan onödiga tillsatser, och eftersom det är den enda mjölk som E vill ha att dricka, så får vi göra den själva. Och jag fick ett tillfälle att inviga min allt för dyra, men mycket effektiva Vitamix.

Till en sats använder jag:

1 dl havregryn
5 dl vatten
1 msk neutral rapsolja
en nypa salt

...men det går så klart fint att dubbla och trippla ingredienserna om man behöver göra mer åt gången. Lägg allt i en mixer och mixa en liten stund.



Mixa inte för länge, för då tycker jag att det blir en lite slemmig mjölk. Häll upp i en saft- eller nötmjölksilduk över en skål och låt mjölken rinna igenom.


Hjälp till med en sked och krama ur det sista av mjölken (tvätta händerna noga innan). Häll upp på en väl rengjord flaska och förvara i kylskåp, där den håller ca 3 dagar. Skaka flaskan innan mjölken används, för den separerar när den står.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar