majsmat

majsmat

söndag 23 augusti 2015

Tahini och squashhummus


Efter en sommar som har varit lite kall är det varmt och soligt högsommarväder och och nu äntligen får jag lust att åka och bada. Ett par dagar i veckan åkte vi direkt från upphämtning av E på dagis till stranden, laddad med picknickkorg fylld med kvällsmat. En av dagarna åt vi mangoldpaj med sallad och krämig tahinidressing och den andra dagen krämig potatissallad med avokado tillsammans med squashhummus, grönsaksstavar av det som fanns i landet (gurka, gul squash och morötter), fröknäcke och lufttorkad skinka. Båda dagarna fikade vi på de mycket goda havrekakorna med choklad och kall soppa på vattenmelon, jordgubbar, lime och mynta.




Jag mixade min egen tahini av skalade sesamfrön och la till lite rapsolja för att hjälpa till att få en krämig konsistens och lite salt för smaken. Med min matberedare får jag ha lite tålamod och ta paus ett par gånger, så att den inte blir för varm, men då går det utmärkt.

Till min sats använde jag:

350 g skadade sesamfrön
3 msk neutral rapsolja
1 krm salt

Lägg sesamfröna i en matberedare och mixa tills sesamfröna börjar brytas sönder och forma en fuktig massa. Tillsätt oljan och fortsätt mixa tills slätt.


Tillsätt saltet, blanda runt och häll upp på en glasburk med lock. Förvara i kylskåp och då håller tahinin minst en månad.


Från samma ställe som potatissalladen kommer idén till hummus på squash. Jag använde:

2,5 dl skalad och tärnad squash
0,8 dl tahini
0,6 dl citronjuice (ca 1 citron)
2 vitlöksklyftor
1/4 tsk salt
1,5 tsk mald spiskummin

Lägg allt i en matberedare och mixa slätt. Häll upp i en glasburk och låt stå en stund i kylskåp så att smakerna hinner utveckla sig.



Jag har också blandat en krämig dressing av lika delar tahini, olivolja och citronjuice + lite salt och pressad vitlök, och ringlat den över min sallad.



torsdag 20 augusti 2015

Squashbröd på havre och bovete


Nu är tiden med squash i överflöd och vi äter squash flera gånger i veckan. I år har jag tre sorters sommarsquash; grönspräcklig avlång Genovese, gul avlång Atena Polka och vit musselsquash/tefatssquash Custard White. Först, mest produktiv och godast hittills har Genovese varit. De gula har haft det lite svårt med pollineringen, trots att jag har hjälpt till för hand och de vita tefaten har först nu börjat komma. Även slanggurkan och tomaterna har fått lite mer fart nu när det är så varmt ute.



En favorit är squashbröd och i den här varianten har jag använt havre och bovete istället för vete och havre. Brödet med havre och bovete blir lite kompaktare, men smakar ljuvligt - speciellt delat och rostat.

Till en långpanna:

50 g jäst
1 msk honung
2 tsk salt
6 dl vatten (ljummet (kortare jästid) eller kallt (längre jästid))
450 g riven squash
400 g havregryn (mixade till mjöl) eller havremjöl
360 g bovetemjöl + lite att strö över
15 g fiberhusk

Smula ner jästen i en stor skål. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och den rivna squashen. Mixa havregrynen till mjöl under några minuter i matberedare (eller använd havremjöl). Tillsätt havremjöl, bovetemjöl och fiberhusk. Rör runt till en kletig deg och låt stå och svälla  10 minuter. Klä en djup plåt med bakplåtspapper. Fördela degen över bakplåtspappret och tryck ut den till ett jämt lager med en vanlig sked (eller oljade/fuktade händer). Strö över lite bovete och använd en degskrapa för att dela degen i 20 bitar.


Täck med bakduk och låt jäsa i 1-1,5 timme (med ljummet vattnen, 2-3 timmar med kallt vatten). Sätt ugnen på 225 grader C. Grädda brödet 30-40 minuter, tills det låter ihåligt när man knackar på det. Ta ut och för över på galler och låt svalna helt.


Bryt sedan itu brödet i skårorna och ät direkt eller frys in mellan lager av bakplåtspapper. Godast är det om man delar bröden och stoppar i brödrosten en liten stund innan de äts.

Brödet är gott med avokado till fisksoppa eller till frukost med rabarbermarmelad och en kopp te eller med riven pepparrot, sallat och lufttorkad skinka eller stekt ägg och majonnäs till ett glas grönkålssmoothie eller kanske skinka, majonnäs och gurkskivor med ett glas kokos- och jordgubbssmoothie.






Förra veckan skördade jag två fina små huvuden blomkål och gjorde ugnsbakade kryddiga blomkålsbuketter. I veckan när jag skulle ut och vattna och titta till det tredje huvudet som var på väg var det en sorglig syn som mötte mig. Sorkar (antagligen) hade varit inne i regnbågslandet och ätit upp halva blomkålshuvudet, bitit av knoppen på tre ytterligare blomkålsplantor och gnagt på ett huvud röd spetskål och knipsat av både vaxbönor och ett par av vaxbönsplantorna. Tråkigt, men är nog delvis pga täckmaterialet och delvis pga den obrukade gräsmarken i närheten. Får se om jag hittar en råttfälla att sätta upp i nättunneln, för täckmaterialet vill jag inte vara utan i odlingen.


Annars ser det fint ut under nätet, med både den röda spetskålen Kalibos som börjar knyta huvuden, broccolin som skjuter nya skott med blomknoppar och vaxbönor som mognar.



Och så har den första knoppen på kronärtskockan Green Globe dykt upp. Och krassen blommar så ljuvligt.




Det ser lite tomt ut i landet nu när bondbönorna är skördare...



...men nu börjar det bli dags att plantera ut de nya små plantorna som står på tillväxt. Hoppas de överlever sorkarnas härjningar.


lördag 15 augusti 2015

Böngröt med stekt fläsk och rårörda lingon


I veckan skördade vi en del av bondbönorna och gjorde böngröt (eller bönegröt som det ibland kallas) - en av favoriträtterna från barndomen. Ungefär på samma nivå som älgskav. Jag kommer ihåg det som lite av en fest när vi fick böngröt till middag. Och så är ju stekfläsk så gott. Och så var det ju kul att ta ut de stora bönorna ur sin skida. Nu hjälpte E mig att få ut bönorna och de 2,3 kg bönor som vi plockade blev till 750 g rensade bondbönor.


Jag odlar tre sorters bondbönor; Aquadulce, Green Hangdown och Witkiem. Av dem har Witkiem (vita bönorna överst på bilden nedan) och Green Hangdown (gröna bönorna nederst på bilden nedan) fungerat bäst.



Till böngröten använde jag (räcker till 4 hungriga personer):

500 g rensade bondbönor (ca 1,5 kg orensade)
1 kg mjölig potatis (ca 10-12 medelstora potatisar)
3 dl havremjölk
stekflott från fläsket (eller smör om man äter komjölk)
salt och/eller örtsalt

Ta ut bondbönorna ur sin skida, men själva bönorna behöver inte skalas. Jag gillar faktiskt kontrasten mellan det krämiga moset och det lite sega skalet runt bondbönorna. Skala potatisen och dela i mindre bitar (ca 8 bitar per potatis). Lägg potatisbitarna tillsammans med bondbönor i en stor kastrull.


Koka upp vatten i vattenkokare och häll över potatis och bondbönor, tillsammans med lite salt. Låt koka upp och koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk. Använd en potatisstöt för att mosa  potatis och bondbönor. Tillsätt 3 dl havremjölk, stekflott från det stekta fläsket (eller en rejäl klick smör om man äter komjölk) och krydda med salt och/eller örtsalt.

Till serverade vi 350 g knaperstekt stekfläsk i skivor och rårörda lingon.


Till de rårörda lingonen:

250 g lingon
3/4-1 dl socker

Lägg lingon och socker i en skål och rör lite då och då tills sockret har löst upp sig. Börja med den mindre mängden socker och tillsätt mer om det behövs. Mosa gärna sönder några av lingonen och låt andra vara hela, så blir det en fin blandning av sött och syrligt.


De resterande 250 g rensade bondbönorna förvällde jag någon minut i kokande vatten, skalade och frös in.


I helgen får vi nog skörda resten av bondbönorna och kanske blir det böngröt på de flesta av dem också. För det är ju så gott! Och så är det snart tid till att fylla på lingonförrådt för framtida rårörda lingon, för i årets lingonprognos förutspås det bli massor av lingon i södra Sverige.

fredag 14 augusti 2015

Knapriga och sega havrekakor med choklad


I helgen ska vi på födelsedagsfest och jag känner mig alltid lite besvärlig när jag ska tala om att vi inte äter komjölksprodukter. Då är det ibland lättare att bara fråga vad de tänker bjuda på och sedan ta med kompletterande rätter, som räcker både till oss och fler om det är någon som vill smaka. Ofta är det såser och dessert som innehåller komjölk. Den här gången tar jag med mig två såser; krämig röra på cashewnötter och solrosfrön och så en dressing gjord på majonnäs, vitlök och persilja, och så knapriga och lite sega havrekakor med choklad (recept nedan) och en chokladkaka med hallon. Speciellt havrekakorna blev riktigt lyckade och slår de andra försök jag har blandat ihop tidigare.

Till 12 ganska stora kakor behövs:

2 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl strösocker
0,5 dl kokossocker
0,5 dl malet/krossat linfrö (jag använder en liten elektrisk kaffekvarn för att mala hela linfrön)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm kanel
50 g kokosolja
1/2 väl mogen banan
50 g mörk choklad (70% kakaohalt)

Sätt ugnen på 165 grader C och klä en plåt med bakplåtspapper. Hacka chokladen. Lägg havregrynet i en matberedare och mixa till mjöl. Tillsätt mandelmjöl, socker, kokossocker, linfrö, bakpulver, vaniljpulver och kanel och kör några varv så att det blandas. Tillsätt kokosoljan (jag sätter hela matberedaren på vågen) och den halva bananen och mixa tills det börjar gå ihop till en deg. Tillsätt då den hackade chokladen och kör ett par varv, så att chokladhacket blandas ner i degen.


Ta ut degen och rulla den till en avlång korv, som delas i 12 bitar. Rulla bitarna till kulor och placera ut dem jämnt på plåten med bakplåtspapper. Tryck till kakorna lite, så att de blir lite tillplattade (och ca 1 cm tjocka).


Sätt in plåten i ugnen och grädda 13-15 minuter tills kakorna börjar bli lite gyllene på ytan. Ta ut och låt svalna på galler.


Förvara överblivna kakor i en burk med lock, eventuellt i kylskåpet.


Chokladkakan med hallon kanske jag återkommer med, när jag har smakat den och vet om det blev lyckat. Den doftar iallafall ljuvligt av hallon och choklad.


Ute jobbar bina, just nu mest honungsbin, flitigt för att pollinera squashen. Snart kanske det är dags att äta årets omgång av friterade squashblommor, nu när även den vita tefatssquashen har börjat blomma.



Igår skördade vi en del av bondbönorna och åt böngröt med stekt fläsk och rårörda lingon - en av favoriträtterna från barndomen.

onsdag 12 augusti 2015

Grön "fruktyoghurt"


Frukost är nog den måltid jag njuter mest. Jag gillar att fundera på vad jag ska äta till frukost och vad det blir beror helt på vad vi har hemma och om jag ska sitta hemma och äta den eller på väg till jobbet. En återkommande favorit är en fruktyoghurtliknande tjock smoothie, som jag tidigare gjort med mango, men numera gärna gör med kiwi eller krusbär. Den får en frisk smak av mynta och just nu står myntan ståtlig ute i trädgården. Och just nu börjar krusbären mogna, så nu är det krusbärsvarianten som gäller.

Till en skål använder jag:

1 msk chiafrön
3/4 dl vatten eller mandelmjölk
1 avokado
1 väl mogen banan
1 kiwi eller 2 dl krusbär
juice av 1/2-1 lime
1-2 kvistar mynta, endast bladen
1 krm vaniljpulver
1/2 msk kokosolja

Chiagelén (chiafrön + vatten eller mandelmjölk) kan förberedas kvällen innan, men det fungerar också okej att blanda dem det första man gör och sedan tillsätta resten av ingredienserna. Då hinner fröna svälla iallafall en del och bilda gelé. Mixa allt slätt med mixerstav eller i mixer. Häll upp i en skål. Toppa med smultron och hallon och kanske lite granola, jordgubbar skurna i bitar, kokos och russin eller blåbär, mosade hallon och så några sparade bitar av bananen och kiwin.