majsmat

majsmat

söndag 30 december 2012

Chokladsorbet med apelsin

Det andra glassreceptet jag provade att göra i glassmaskinen blev cholkadsorbet, från ett recept på den fantastiska glassidan glassmotglass. Det första receptet var en kokosglass med citron, som smakade fantastiskt men konsistensen blev inte riktigt som jag ville. Det receptet ska jag prova att göra om på och se om jag inte kan få till både smak och konsistens. Chokladsorbeten blev däremot ljuvlig och krämig och mycket chokladsmakande. Jag la till lite apelsinsaft och rivet skal, men jag är säker på att den är god även utan det tillägget. Tredje glassreceptet blir en mjölkfri vaniljglass som jag förberett ikväll och som ska serveras till nyårsmiddagen imorgon, tillsammans med blodapelsinsorbet och mango. Tyvärr hade vi bara ett ägg hemma, så jag hoppas att glassen blir god trots avsaknaden av många äggulor.


Chokladsorbet för 2-4 personer:

2 + 0,5 dl vatten
0,5 dl färskpressad apelsinjuice
1,25 dl socker
1 dl kakao
100 g mörk choklad med 70% kakaohalt
en liten nypa salt
rivet skal av 1/2 ekologisk apelsin

Blanda socker, siktad kakao, salt och 2 dl vatten i en stor kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. Hacka under tiden chokladen. Ta av kastrullen från värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt 0,5 dl vatten, 0,5 dl apelsinjuice och det rivna apelsinskalet. Vispa kraftigt till en jämn smet. Kyl smeten så att den blir riktigt kall, gärna i kylskåpet över natten. Kör i glassmaskin efter maskinens instruktioner.

Vi åt glassen med skivad banan.



fredag 28 december 2012

Mjölkfri glass

Jag fick en liten glassmaskin i julklapp, så nu ska det experimenteras med mjölkfria glassrecept. Tills dess kommer här ett tips på en ljuvligt krämig glass baserad på banan. Glassen förutsätter att man har frysta bananbitar i frysen, men det är lätt ordnat om man alltid lägger på gränsen till övermogna bananer i frysen. Tänk på att skiva eller bryta bananen i mindre skivor/bitar innan den läggs ner i en fryspåse eller burk.

2 frysta bananer i bitar
ca 1 dl havremjölk
1/2 tsk vaniljpulver

Lägg bananbitarna i mixerskålen eller i en hög tillbringare om du använder mixerstav. Häll över havremjölken och strö över vaniljpulvret. Låt stå och tina ca 10 minuter. Mixa till krämig glasskonsistens. Ät direkt, innan glassen hinner tina!

Den här glassen kan smaksättas med andra frysta frukter och bär. En av bananerna kan bytas ut mot motsvarande mängd frysta mangobitar, hallon eller jordgubbar. För att göra chokladglass blandar man bara i 1 msk kakaopulver.

måndag 24 december 2012

Mjölkfri knäck


Knäck hör till julen, även om man måste hålla sig från mjölkprodukter. Och har man inte ätit knäck kokt på vispgrädde och smör just innan, så smakar de här alldeles utmärkt! Av det här receptet blir det ungefär 40 styck knäck.

1 dl iMat (havregrädde från Oatly)
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ msk ekologisk kallpressad kokosolja
½ dl hackad ekologisk mandel

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka kraftigt i 15-20 minuter (eller till 120-124 grader).  Hacka mandeln. Ställ ut 40 knäckformar på en plåt täckt med ett halvt ark bakplåtspapper. Lite rapsolja på båda sidor av bakplåtspappret gör att varken det eller knäckformarna glider runt när de ska fyllas. Gör ett kulprov i en kopp med kallt vatten för att se om knäcken är klar. Rör ner hackad mandel och kokosolja i den färdiga knäcksmeten. Fördela smeten med en eller två skedar i knäckformarna. Låt stelna och förvara svalt.

För att istället göra chokladkola, rör ner en matsked kakao tillsammans med grädde, sirap och socker och hoppa över mandeln på slutet. Häll upp kolasmeten som klarar kulprov i en liten form klädd med bakplåtspapper. När kolan har svalnat kan den skäras eller klippas i lagom stora munsbitar. Klä in kolorna i bitar av bakplåtspapper och förvara svalt. 

söndag 23 december 2012

Ekologisk apelsin- och morotsmarmelad med vanilj

Så här dagen innan julafton göra jag den sista julklappen, en marmelad på apelsin och morot som är smaksatt med vanilj. Jag ser fram mot att både ge bort den i en fin burk och prova den på nybakat bröd någon ledig morgon mellan jul och nyår. Lust att göra marmeladen fick jag när jag hittade både ekologiska apelsiner och citroner i hyllan på mataffären. Just när jag ska använda skalet på citrusfrukter till matlagning eller bak känns det extra bra att använda ekologiskt odlade frukter.


Till tre burkar marmelad behövs:

4 ekologiska apelsiner
3-4 ekologiska morötter
1 ekologisk citron
6 dl vatten
3 dl ekologiskt strösocker
1 tsk ekologiskt svart Bourbon vaniljpulver
500 g (6 dl) ekologiskt syltsocker

Ställ de (helt rena) burkar du tänker förvara marmeladen i på en tidningspappersklädd plåt. Sätt in plåten i kall ugn och vrid sedan upp den på 100 grader.

Skala och riv morötterna grovt och lägg i en stor kastrull. Tvätta noga skalet på apelsinerna. Ta två av apelsinerna och skär av ändbitarna. Dela de två apelsinerna i halvor och sedan varje halva i tre klyftor. Skär klyftorna i så tunna skivor du kan med en vass kniv. Ta de andra två apelsinerna och citronen och skär av det yttersta gula på skalet. Lättast är det att göra med en vass kniv eller potatisskalare eller ett julienne-järn. Skär skalbitarna i tunna strimlor med den vassa kniven. Lägg apelsinskivor och skalstrimlor i grytan med rivna morötter. Pressa saften ur de två sista apelsinerna och häll i grytan. Häll vattnet i grytan. Koka under lock i 30 minuter.

Pressa därefter saften ur citronen och blanda ner i grytan tillsammans med 3 dl socker och vaniljpulvret. Koka ytterligare 45 minuter, nu UTAN lock. Rör runt ett par gånger under koktiden.

Rör sist ner syltsockret och koka i 4 minuter under omrörning. Ta grytan från plattan och ta bort eventuellt skum som bildats.

Ta ut burkarna ur ugnen och häll upp den varma marmeladen på de varma burkarna. Sätt på locken när marmelad och burkar fortfarande är varma. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp. 



Risgrynsgröt på kokosmjölk

Till fjärde advent passar det fint med risgrynsgröt till frukost. Den här varianten är gjord på kokos- och rismjölk. Gröten får en ton av kokos och blir lite söt av rismjölken. Samma recept kan användas för att göra risgrynsgröt på havremjölk, vilket också blir mycket gott. Byt då bara ut kokos- och rismjölk mot motsvarande mängd havremjölk.

2 dl grötris
4 dl vatten
en nypa salt
3 dl ekologisk kokosmjölk från Kung Markatta
3 dl rismjölk
1 krm svart Bourbon vaniljpulver

Lägg grötris, salt och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Öppna burken med kokosmjölk och ta undan lite av den fasta delen, så att det återstår 3 dl kokosmjölk. När ris och vatten kokat, blanda i kokosmjölk, rismjölk och vaniljpulver. Låt koka under lock ytterligare 30-40 minuter på riktigt svag värme.

Jag åt risgröten överströdd med frysta blåbär och mald kanel.

För att göra en mjölkfri ris á la Malta, blanda den undantagna delen av fast kokosmjölk med lite gröt. Servera med hjortron- eller körsbärssylt.

lördag 22 december 2012

Amerikanska pannkakor med äpple, kanel och quinoa

Pannkakor är gott till både frukost och mellanmål. Här hemma växlar vi mellan att laga vanliga pannkakor och amerikanska pannkakor, båda gjorda på havremjölk. Jag tycker pannkakor blir ännu godare på havremjölk än på komjölk. Ibland känns det dock lite näringsfattigt att göra vanliga pannkakor, så här kommer ett recept med lite fler nyttigheter än vanligt i pannkakssmeten. Just den här varianten är lite julig, eftersom det är kanel i smeten. Inspirationen till att blanda kokt quinoa i pannkakssmeten fick jag från Ambitious Kitchen. Den här gången blev det en överbliven blandning av quinoa och röda linser.

Till pannkakorna behövs:

1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl havremjölk
1 ekologiskt ägg
2 dl kokt quinoa
1 grovrivet äpple
1 msk ekologisk kallpressad rapsolja
1/2 tsk mald kanel
(1/2 msk råsocker)
neutral rapsolja till stekning

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner 2 dl havremjölk och ägget. Blanda ner kokt quinoa, grovrivet äpple och rapsoljan. Krydda med kanel och eventuellt socker. Värm en stekpanna till medelvärme och ringla i lite neutral rapsolja. Stek små pannkakor, ca 1/2 dl smet per pannkaka och 8-10 cm i diameter. I min stora stekpanna får det plats 3 små pannkakor samtidigt. Vänd pannkakorna när det bildats bubblor på ovansidan och stek gyllenbruna på andra sidan också.

Den här gången serverade jag pannkakorna med tinade hallon, blåbär och svarta vinbär som rårörts med lite socker. Annars är stekt bacon, skivade bananer och ljus sirap en riktig höjdarkombination på pannkakor.



fredag 21 december 2012

Rödbetsbiffar dagen efter

Det blev så många rödbetsbiffar att det räckte till middag även dagen efter. Då serverade jag dem med resten av aiolin, quinoa och röda linser, kokta majskolvar och saftig morotssallad. Sonen var inte så förtjust i biffarna, men quinoa och majskolvarna med aioli är riktiga favoriter.

Quinoa och röda linser (3 port.)

1,5 dl quinoa
0,5 dl röda linser
4 dl vatten
1 tsk buljongpulver

Skölj quinoa och linser i kallt vatten. Häll på nytt vatten och rör ner buljongpulvret. Koka i ca 15 minuter, tills quinoa och linser är mjuka.

Saftig morotssallad

2 ekologiska morötter
1 clementin
1 liten näve russin

Skala och riv morötterna grovt. Skala clementinen och dela klyftorna i mindre bitar. Blanda rivna morötter, clementinbitar och russin i en skål. Krama salladen lite, så att clementinbitarnas saft gör hela salladen saftig.


Rödbetsbiffar med kålrots-frites och aioli

Ibland blir jag så sugen på rödbetor. Det blev jag i onsdags och som tur var fanns det en påse ekologiska rödbetor längst ner i kylskåpet. Inspirerad av presenten till en vän som fyllde 40 år, som bland annat innehöll en påse svarta bönor, försökte jag mig på att göra vegetariska biffar på rödbetor och svarta bönor. Till biffarna blev det pommes frites, fast på kålrot, och aioli. Sedan vi slutade med de flesta mjölkprodukter blir det ofta aioli istället för alla andra typer av kalla såser baserade på någon typ av mjölkprodukt som vi åt tidigare. Jag blandar gärna kallpressad ekologisk raps- eller olivolja med mer neutral rapsolja, eftersom jag tycker smaken på aiolin blir för kraftig om den görs på endast kallpressad olja.

Rödbetsbiffar med svarta bönor (12 biffar)

2-3 rödbetor
1 morot
1/2 gul lök
2,5 dl kokta svarta bönor
2 kokta potatisar
1 ekologiskt ägg
0,5 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)
örtsalt och svartpeppar
rapsolja till stekning

Skala rödbetor, morot och löken. Riv moroten och hälften av rödbetorna grovt. Mixa resten av rödbetorna, den halva löken, de kokta svarta bönorna och potatisarna till en ganska finfördelad smet. Sleva upp i en skål och blanda i grovriven morot och rödbeta, ägget och mjölet. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Låt stå och svälla en liten stund. Forma platta biffar. Stek biffarna på båda sidor i rapsolja i en stekpanna på medelstark värme.

Kålrots-frites

2 medelstora kålrötter
ekologisk kallpressad rapsolja
flingsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala kålrötterna och dela dem i stavar som är 1 cm tjocka. Lättast är att först skiva kålrötterna och sedan skära skivorna i stavar. Lägg kålrotsstavarna i ett lager på en bakplåtsklädd plåt. Ringla över rapsolja och strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills stavarna är mjuka inuti och börjar bli gyllene på utsidan. Rör gärna runt bland kålrotsstavarna efter halva tiden. Strö gärna över ytterligare lite flingsalt innan servering.

Aioli 

1 äggula från ekologiskt ägg
1 vitlöksklyfta
0,5 dl ekologisk kallpressad rapolja
0,75 dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
örtsalt

Tricket för att lyckas med aiolin är att låta alla ingredienser få samma temperatur och att tillsätta oljan långsamt, speciellt i början! Så lägg äggulan i en skål. Pressa i vitlöksklyftan och vispa runt. Ställ sedan skålen med äggula och vitlök och oljan du tänker använda på köksbänken och låt stå en liten stund, så att de får samma temperatur. Ställ sedan skålen på en fuktig disktrasa, så att den står stilla när oljan ska vispas i. Tillsätt oljan droppvis i början, under ständig vispning (gärna med ballongvisp). Fortsätt tillsätta oljan i långsam takt och fortsätt vispa hela tiden. Smaka av aiolin med vitvinsvinäger och örtsalt. Det går utmärkt att dubblera receptet för en större sats och aiolin håller sig i kylskåpet 4-5 dagar.

Om man utesluter vitlöken blir aiolin istället en utmärkt hemgjord majonnäs.


fredag 7 december 2012

Mjölkfri grönkålspaj

Jag älskar grönkål! Varje jul är långkål ett måste och grönkålspaj har varit en favoriträtt så länge jag kommer ihåg. Grönkål är faktiskt också delvis anledningen till att jag sitter här och skriver. För 15 månader sedan föddes vår son och efter några veckor visade det sig att han var allergisk mot mjölkprotein. Så jag slutade äta allt som innehöll mjölkprotein. En helt ny matvärld öppnade sig och jag fann mycket inspiration på nätet och i diverse bloggar, bland annat hos Ann-Louise och lilla matdériven. Speciellt sedan sonen skulle börja äta, och då så klart mjölkfritt. Förra helgen gjorde jag grönkålschips à la lilla matdériven och började fundera på om den erfarenhet jag gjort om att äta mjölkfritt, speciellt med barn, kanske kan vara till nytta för andra. Så här kommer första inlägget, om mjölkfri grönkålspaj som jag gjorde ikväll för att ätas till lunch imorgon.



4 port.

Pajskal:

2 kokta potatisar
0,5 dl kallpressad ekologisk rapsolja
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Riv potatisen fint. Blanda riven potatis, mjöl och olja i en skål. Tryck ut pajdegen i en 24 cm pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.


Fyllning:

ett litet stånd grönkål
(en bit kokt eller rökt skinka)
4 ekologiska ägg
2 dl havremjölk
1 dl havregrädde
örtsalt
nymald svartpeppar
(2 dl ost)

Riv av den grova stammen från grönkålen. Förväll grönkålen genom att lägga den i kokande vatten 5 minuter. Ta upp kålen och kyl i kallt vatten. Krama ur vattnet ur kålen och hacka den grovt. Strimla skinkan, om du vill ha det i pajen. Varva kål och skinka i det förgräddade pajskalet och krydda med örtsalt och svartpeppar. (Kan man äta mjölkprodukter är det mycket gott att lägga 1 dl ost underst och 1 dl överst när pajskalet fylls.) Vispa ihop ägg, havregrädde och havremjölk och häll blandningen över kålen och skinkan. 



Grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter, eller till äggstanningen stannat. För en vegetarisk paj, uteslut bara skinkan. Det blir minst lika gott utan skinka!

Servera med en sallad på skivade tomater som läggs i ett enkelt lager på en tallrik. Strö över några rödlöksringar. Ringla över ekologisk kallpressad olivolja och stänk över lite vinäger av valfri sort. Krydda med några korn flingsalt.

För ett par veckor sedan gjorde jag en alternativ fyllning på en purjolök, ett paket bacon och fyra blad grönkål som blev riktigt god. Strimla allt och stek det i rapsolja i en stekpanna. Fyll sedan pajskalet. Gör i övrigt som ovan, med båda pajskal och äggstanning.