majsmat

majsmat

tisdag 16 augusti 2016

Saffransrisotto med ugnsrostade betor och broccoli


Någon, troligen en familj rådjur, går och betar av blasten på mina betor, så vi håller på att äta upp dem.


Broccolin däremot växer i skydd av sitt nät. Några riktigt stora huvuden har vi skördat och fler är på gång.


Den här gången fick jag köpta plantor och även om broccolin är god är smaken inte i närheten av den ljuvliga broccolisorten piracicaba med sina små, men många huvuden av löst knutna blomknoppar. Det första huvudet njöt vi lättkokt tillsammans med saffransrisotto och ugnsrostade betor.

Saffransrisotto (4 p)

1 liten squash
4 dl avorioris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket saffran (0,5 g)
1 msk vitvinsvinäger
1 l grönsaksbuljong
svartpeppar
ev. salt
1 dl pecorino, finriven (eller 2 tsk näringsjäst för ett helt mjölkfritt alternativ)
kokos- och/eller olivolja till stekning

Till servering: citronklyftor, pecorino (uteslut om helt mjölkfritt), lättkokt broccoli och ugnsrostade betor

Sätt in betorna i ugnen (se nedan). Skär squashen i halvmånar. Värm en järngryta till medelvärme. Stek squashmånarna i kokos- och/eller olivolja. Finhacka under tiden lök och vitlök. Ta upp de mjuknande squashen och lägg i en liten skål. Stek sedan löken och vitlöken mjuk i ytterligare lite kokos- och/eller olivolja. Tillsätt saffran och ris. Stek tills riskornen börjar bli genomskinliga. Tillsätt då vinägern och lite grönsaksbuljong i taget, rör runt och låt koka i 20-25 minuter. Tillsätt lite mer av buljongen då och då, så att riset inte kokar fast, och fortsätt att röra. Ta av grytan från värmen när riset är mjukt, men inte sönderkokt. Blanda ner den finrivna pecorinon och stekta squashen och smaka av med vinäger, svartpeppar och eventuellt lite salt.


Servera tillsammans med citronklyftor, lite mer riven pecorino (eller näringsjäst för helt mjölkfritt), lättkokt broccoli och ugnsrostade betor.



Ugnsrostade betor

ett par knippor röd- polka- och/eller gulbetor
olivolja
flingsalt och örtsalt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader C. Bryt av det mesta av blasten och skrubba jorden av betorna.


Förbered en ugnsform med ett bakplåtspapper. Dela betorna i klyftor och lägg på ugnsformen.


Ringla över lite olivolja och krydda med flingsalt, örtsalt och svartpeppar. Sätt in i mitten på ugnen och låt baka i 30-35 minuter, tills betorna börjar mjukna men inte är mosiga.


Förutom broccoli och squash har jag äntligen fått skördat min vitlök. Jag har gått och väntat på varmt och soligt torkväder, men det kommer ju aldrig, så nu får den hänga och torka i köksfarstun.


Och så njuter jag av alla blommor: ringblomma, dill, rödklint, krasse, blomsterböna, gräslök och kronärtskocka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar