majsmat

majsmat

onsdag 31 augusti 2016

Rostad broccoli och bacon


Broccolin trivs utmärkt under sitt nät och huvudena mognar nästan snabbare än vi kan äta upp dem. Jag gillar broccoli i alla dess former och sonen äta den för det mesta, men mannen är lite skeptisk (förutom till råa buketter eller Piracicaba-broccoli). I den här snabba rätten smakar broccolin bacon, så den åt vi alla av till middag tillsammans med andra grönsaker från köksträdgården.


2 broccolihuvuden
1 paket bacon (ca 140 g)
4 vitlöksklyftor
ca 1 msk kokosolja
örtsalt, flingsalt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader C. Ta fram en stor ugnsform/bleck/plåt och klä med bakplåtspapper. Del broccolihuvudet i buketter. Skala stammen och skär i bitar. Lägg broccolin i formen. Broccolin ska ligga i ett lager och inte för tätt, för då blir den inte rostad och krispig. Ringla över kokosolja om den är flytande, ta annars den fasta kokosoljan och gnugga mellan handflatorna, och massera broccolibuketterna, så kokosoljan fördelas överallt. Salta och peppra. Krossa vitlöksklyftorna med sidan på kniven, ta bort skalet och fördela dem över broccolin. Skär baconet i mindre bitar och fördela över broccolin.


Sätt in i mitten av ugnen och rosta i ca 30 minuter. Rör runt 1-2 gånger under tiden. Ta ut och servera direkt.

Vi åt broccoli-baconet med kokt kronärtskocka doppad i vinägrett, finstrimlade och hastigt förvällda rosenbönor i vinägrett, guacamole med mycket tomat i, morötter och sallat (Little Gem, som håller sig mjäll och fin trots att den nog börjar bli lite övermogen).



Jag är stolt över att jag lyckades övervintra kronärtskockan och njuter extra mycket av att äta upp den.



Några blommor har jag lämnat för att de är så vackra att se på. Hela det kvarteret i köksträdgården är extra vackert, med kronärtskockan omgiven av svartkål och ringblommor.


...och E är stolt över sin "bean stalk" som växer ända upp i himlen (vi har läst tre olika versioner av Jack och bönstjälken).


Han hjälpte mig att plocka bönorna och sedan skära dem i tunna, tunna bitar. Han som annars inte är så förtjust i bönor åt de här med förtjusning.


Så här brukar jag göra vinägrett:

1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap
1/2-1 liten vitlöksklyfta
örtsalt
salt
svartpeppar
4 msk kallpressad olivolja
2 msk vatten

Blanda vinäger med lite salt, örtsalt, svartpeppar och dijonsenap i en liten glasburk med lock. Pressa i en halv eller en liten vitlöksklyfta. Blanda sedan ner olivolja och vatten. Skaka så att vinägretten blandas ordentligt.

Till efterrätt åt vi björnbär och smultron och de tre blåbären som kom på blåbärsbuskarna. Antingen trivs de inte (trots planteringen i torv) eller så var det kanske för torrt när de blommade i våras.


Det är riktigt njutningsfullt att skörda grönsaker från köksträdgården och samtidigt njuta av alla blommor.





Vi går och funderar på om majsen har blivit pollinerad och om den hinner mogna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar