majsmat

majsmat

torsdag 28 juli 2016

Mjölkfri Barrys cheesecake


En av mina favoritefterrätter är Barrys cheesecake och den har fått vara med på många av mina födelsedagar och andra festliga tillfällen. I Anna Bergenströms originalversion är det flera komjölksprodukter, så det senaste året har inte det varit något alternativ. I den här versionen har jag istället utgått från de många recept på raw cheesecake baserad på cashewnötter, mandlar, dadlar och kokosolja. För att få till en riktigt vaniljig smak har jag också lagt till lite havrebaserad vaniljsås. Vill man inte använda det kan man istället använda kokosgrädde och lite extra vaniljpulver eller essence. Tårtan är lätt att göra, men kräver lite framförhållning eftersom cashewnötterna ska blötläggas över natten och sedan ska tårtan stå ytterligare en natt i kylskåp och stelna.

Botten:

1,5 dl färska dadlar
1,5 dl mandlar
1 dl valnötter
1 krm vaniljpulver
1 nypa flingsalt

Fyllning:

2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1,5 dl Oatley havrebaserad vaniljsås
0,5 dl smakneutral kokosolja
1 msk honung
1 krm vaniljpulver

Garnering: 

2 passionsfrukter
myntablad

Klä en 15-16 cm springform med bakplåtspapper: en rund bit i bottnen och en remsa runt kanten. Mixa urkärnade dadlar, mandlar, valnötter, vaniljpulver och salt i en matberedare tills det börjar klibba ihop lite. Tryck ut massan i ett jämt lager i botten på springformen. Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna och lägg i matberedaren tillsammans med vaniljsås, kokosolja, honung och vaniljpulver. Mixa tålmodigt till en så slät massa som möjligt. Häll över bottnen i springformen. Ställ in i kylskåpet och låt stelna över natten. Samma dag som den ska ätas garneras den med det urgröpta innehållet i passionsfrukterna och några myntablad. Servera tårtan direkt från kylskåpet, för står den framme och det är varmt kan den börja smälta.



I trädgården är vitlök, sallat och svartkål skördeklara. Sommarsquashen har börjat blomma och vi har skördat de första små till grillen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar