majsmat

majsmat

tisdag 30 augusti 2016

Kokosfän - kokosglass med ananas och fänkål


Glass utan komjölksprotein är inte lätt att få ute om man inte nöjer dig med isglass. Ännu svårare är det om man vill ha kulglass som inte är sorbet, men på Köld i Malmö har de flera spännande alternativ baserade på kokosmjölk eller cashewnötter. Deras "kokosfän", kokosglass med ananas och fänkål, är en av de godaste glassar jag har smakat, speciellt tillsammans med deras körsbärssorbet med basilika. Det här är mitt försök att återskapa den ljuvliga glassen.

500 ml extra krämig kokosmjölk
250 ml kokosgrädde
1/2 ananas
1 dl socker
1/2 dl vit sirap, agave eller honung
1 msk ljus rom
1 tsk hela fänkålsfrön
1 krm salt

Blanda kokosmjölk, kokosgrädde, socker, sirap/agave/honung och socker i en gryta och värm upp under omrörning på medelvärme tills det börjar sjuda. Mixa direkt ner i grytan med en stavmixer i 30 sekunder. Upphettningen och mixningen homogeniserar fettet och minskar risken för att glassen blir grynig av små fettklumpar. Stöt fänkålsfröna grovt och blanda ner i glassmeten, tillsammans med rom och salt. Häll upp i en glasburk och låt svalna. Sätt på lock och ställ in i kylskåp över natten. Skala, ta bort mittstammen och dela ananasen i minder bitar, lägg i en plastpåse och frys in över natten.


Dagen efter på morgonen mixas den kalla glassmeten med fryst ananas. Sen kan man köra den en stund i glassmaskin eller hälla upp direkt i en burk med lock eller glassformar.


Låt stå några timmar i frysen tills glassen har stelnat. Ta fram en liten stund innan den ska ätas om glassen har stelnat helt. Servera som den är eller tillsammans med en bärsorbet, färsk ananas eller hallon. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar