majsmat

majsmat

söndag 21 december 2014

Grönkålschips med sour cream och ostsmak (mjölkfria)


Grönkålen står fortfarande ståtlig ute i trädgårdslandet, även om rådjuren nog gärna skulle vilja äta upp den också. Allt annat har de kalasat på. Det började med ringblommor och gurkört, fortsatte med broccoli och till slut tog de även persiljan. Mellan blommor och broccoli hann jag dock bygga en bur med hönsnät över den kvarvarande grönkålen. Resten av grönkålen ligger i tryggt förvar i frysen, förvälld och klar att avnjutas.


Av den färska grönkålen går det bra att göra grönkålschips. Här en variant med sour cream och ostsmak, som är mjölkfria eftersom smaksättningen är baserad på cashewnötter och solrosfrön.

För en plåt behövs:

2-3 blad grönkål
1-2 tsk kokosolja
1/8-1/4 tsk flingsalt
1-2 msk röra på cashewnötter och solrosfrön

Sätt ugnen på 150 grader C. Täck en plåt med bakplåtspapper. Ta bort den grova stammen på grönkålen och riv bladen i lagom munsbitar. Lägg i en skål. Ta kokosoljan i handen och värm upp den . Massera in kokosoljan i grönkålen, så alla bitar täcks av ett tunt lager. Strö över salt och blanda runt. Skeda över lite röra och blanda runt, så att bitarna täcks. Ta inte för mycket röra, för då blir det för kladdigt och har svårt att torka. Fördela bladen i ett enkelt lager på plåten med bakplåtspapper. Viktigt att bitarna inte överlappar och det får gärna vara lite luft mellan dem på plåten.


Sätt in i ugnen och grädda 10-15 minuter. Passa noga. Grönkålen ska bli spröd och krispig, men inte brun och bränd.


Ta ut plåten och låt chipsen svalna på plåten. Häll upp i en skål och kalasa på härligheten. Grönkålschipsen är goda som de är, men också som tillbehör till mat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar