majsmat

majsmat

lördag 6 december 2014

Kristyr färgad med rödbeta och grönkål


Att dekorera mördegskakor, pepparkakor eller pepparkakshus är ett pyssel som passar både stora och små. Och kakorna blir så söta! Mormor och E gjorde en tomte tillsammans.


Min favorit är julgranen med ljusgirlang. Eller kanske mormors barrande julgran. 


Alla färgerna som använts för att färga kristyren kommer från grönsaker och annat man kan äta. Rödbetor till rött, grönkål och broccoli till grönt, kakao till brunt och så lite som får behålla sin vita originalfärg. 


Färgerna blir inte riktigt lika klara som med hushållsfärg, men jag tycker att de blir en vackrare färgskala med grönsaker och frukter. 


Kristyr 

2 msk äggvita (ca 1 ägg), låt gärna stå framme några timmar
4 dl siktat florsocker
1/4-1 tsk citronsaft + eventuellt ytterligare till spädning

Vispa upp äggvitan lätt med en gaffel. Tillsätt lite citronsaft och florsockret lite i taget. Gärna genom en finmaskig sil, så inga klumpar kommer med. Viska för hand eller med elvisp på lägsta hastigheten. Fortsätt vispa och tillsätta florsocker tills kristyren blir fast, men följsam och med mjuka och hållbara toppar. Gör inte kristyren för lös, för färgen kommer att bidra med ytterligare vätska. 

Dela upp kristyren i små skålar och färga med önskade färger. Späd ev med mer citronsaft, så att kristyren får önskad konsistens. Hur mycket man måste späda beror på hur koncentrerade färgerna är. 


Röd kristyr av rödbetor

kristyr enligt receptet ovan
rödbetor
citron

Ta bort ev blast och borsta bort jorden från rödbetorna. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka tills rödbetorna är mjuka när man sticker i dem med en gaffel. Ta upp rödbetorna med en sked och SPARA KOKVATTNET! Det är nämligen kokvattnet som är färgen. Ställ tillbaka kastrullen med kokvattnet och koka på medelvärme tills det mesta vattnet avdunstat och kvar finns en koncentrerad röd färg. 


Låt svalna. Tillsätt önskad mängd färg till kristyren. Se till att kristyren inte blir för lös. Behöver kristyren spädas ytterligare, tillsätt mer citronsaft eller vatten. 


När rödbetorna har svalnat lite kan man lätt gnida av skalet, klyfta betorna och använda dem i en sallad. 


Grön kristyr av grönkål och broccoliblad + orange kristyr av morötter

kristyr enligt receptet ovan
grönkål
broccoliblad
lime
morötter
citron
silduk/tyll

Mixa grönkålsblad, med stjälk, och broccoliblad tillsammans med limesaft och lite vatten med en en mixerstav. Mixa ordentligt, så att det blir en finfördelad massa. Lägg en silduk/bit tyll över en skål och lägg på den gröna massan och eventuell vätska. För den orangea färgen, riv morötter så fint som möjligt. Lägg i en ny skål med silduk/tyll. Krama ur vätskan ur grönkålsmassa/riven morot. 


Blanda ner färgerna i separata skålar med kristyr. Gör strutar av smörpapper och fördela kristyren i dem. Förslut med en påsklämma. 


Klipp upp ett litet hål i änden och börja dekorera kakorna. En vanlig teknik är att först rita en ytterkant av fastare kristyr.


När ytterkanten torkat något fylls innerdelen på med lite mer lättflytande kristyr. Använd en tandpetare, trägrillspett eller ätpinne för att jämna ut kristyren.


För att göra de rödvita stjärnorna fylls kakorna först med vit kristyr och sedan cirklar och prickar av röd kristyr. 


Använd en nål för att dra ut kristyren från mitten och utåt vid stjärnornas spetsar och utifrån och in till centrum mellan stjärnornas spetsar. 




Ytterligare färgförslag:

rosa: rabarberavkok, granatäpplejuice, rödbetsjuice

rött: inkokt rödbetssaft, pureade hallon eller jordgubbar

orange: morotssaft

gul: gurkmeja, saffran, gulbeta, mango

grön: juice av grönkål/broccoliblad/spenat/persilja/vetegräs, grönttepulver

brun: kakao, snabbkaffepulver

svart: bläckfiskbläck, aktivt kol

blått:  avkoka av rödkål + bakpulver eller bikarbonat

lila: blåbär, björnbär, avkok av rödkål

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar