majsmat

majsmat

onsdag 21 maj 2014

Försommardricka

Snart är det dags att plocka årets skörd av fläderblommor, för att göra saft. Jag letar upp den sista flaskan med fryst flädersaft från förra året och blandar till en frisk försommardricka. Den släcker törsten en varm försommardag och får mig att längta till soliga sommardagar vid stranden.

1 del outspädd flädersaft
8 delar vatten
saften från 1/2 citron
1 myntakvist

Blanda allt och ställ i kylskåp så att drickan blir riktigt kall. Drick och njut.

Palsternackssoppa

Även om det börjar dyka upp primörer i både naturen, trädgården och butiken, så kan man bli sugen på en soppa gjord på förra årets rotfrukter. Med inspiration från Palsternacks- och ingefärssoppa på River Cottage kommer här min variant. Vi åt den tillsammans med bitar av surdegsrågbröd rostade i ugnen med lite olivolja och på dem en halv sats dillpesto med dubbelt så mycket parmesanost.


För 3 små portioner:
4 palsternackor (ca 300 g), delade i 1 cm tärningar
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en bit ingefära, finhackad
1/2 krm spiskummin, mald/stött
1/2 krm kardemumma, mald/stött
1/2 krm cayennepeppar
5 dl grönsaksbuljong (fungerar fint med vatten + tärning)
1 litet äpple, i tärningar
1 dl havremjölk
smör till stekning
nymald svartpeppar och salt

Till servering: (havre-)grädde, olivolja, rostade solrosfrön, nymald svartpeppar

Gör så här:
Stek gul lök mjuk. Blanda i vitlök, ingefära och resten av kryddorna och stek lite till. Lägg i palsternackan och rör runt. Häll på buljong och koka palsternackan mjuk, ca 15 minuter. Blanda ner äpple när ca 5 minuter återstår av palsternackans koktid. Mixa soppan slät, blanda i havremjölken och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med lite grädde (havregrädde för en komjölksfri variant), överströdd med rostade solrosfrön, några droppar olivolja och ett tag med svartpepparkvarnen.



söndag 18 maj 2014

Kanderade blommor

För att behålla lite av vårens blomsterprakt kan man kandera blommor med äggvita och socker. Blommorna ser då ut som täckta av rimfrost och blir en ljuvlig dekoration på cupcakes och tårtor. Just nu blommar äppelträden och syrenbuskarna, så det får bli mina kanderade blommor.


Runt äppelblommorna surrar en kör av flitiga bin, som med sin pollinering ser till att blommorna sedan kan bli till äpplen.


För att kandera blommor behövs:
oskadda ätliga blommor (t ex syren, äppelblom och viol)
äggvita
strösocker
pensel
pincett
bakplåtspapper

Mortla strösockret till det blir mer finfördelat (men inte så fint som florsocker). Häll upp sockret i en skål. Separera äggvitan från gulan och häll äggvitan i en annan skål.

Syrenblommorna klipps av så att inget av det gröna kommer med. Lättast är sedan att använda en pincett för att hålla blommorna i ändan och doppa i äggvitan. Torka av överflödig äggvita på en bit hushållspapper. Har man för mycket äggvita på blomman fastnar det ett för tjockt lager socker och det blir geggigt. Doppa sedan baksidan av blomman, först från det ena och sedan från det andra hållet. Doppa slutligen framsidan. Ställ att torka på ett bakplåtspapper i (varm) rumstemperatur.


Äppelblommor och knoppar är lättare att kandera genom att de först penslas med ett tunt lager äggvita. Sedan hålls blomman över sockerskålen, först med baksidan upp, och man strör lätt och försiktigt socker på blommans kronblad. Upprepa på blommans framsida. Skaka av överflödigt socker. Ställ att torka på bakplåtspappret.


Låt blommorna stå på ett varmt och luftigt ställe tills de är helt torra, kortare tid för syrenblommorna och längre för äppelblommorna. När de är helt torra kan de förvaras i ett lager i en bakpappersklädd och lufttät burk.



Vitt bröd från Jugoslavien

Det här kan nog kallas ett gästinlägg - av min mamma. Hon bakade när jag bodde hemma ibland ett stort bröd som vi kallade Jugoslaviskt bröd. Ibland var det konstfärdigt dekorerat med en degfläta, ibland bara slätt och aldrig med några frön på toppen. Det var fantastiskt gott till frukost med smör, honung eller marmelad och ost. När det blivit ett par dagar får brödskivorna nytt liv när de stoppas i brödrosten. Jag bakade två bröd med blå vallmofrön på toppen häromdagen och blev lite nostalgisk.


Till ett stort bröd eller två mindre:

Förjäsning:
1/4 paket jäst
1 tsk strösocker
1 dl ljummet vatten (inte för varmt)

Deg:
3/4 l ljummet vatten
1 msk salt
drygt 1 1/2 kg vetemjöl (tror det är ca 2,5 l)

Pensling:
mjölk
vallmo- eller sesamfrön

Gör så här:
Lägg jästen i ett vanligt dricksglas och rör den flytande med sockret. Fyll på med ljummet vatten till halva glasets höjd, ca 1 dl. Låt stå i rumstemperatur tills innehållet bubblar och jäser, ca 20 min.

Häll jästblandningen i en degbunke och tillsätt 3/4 l ljummet vatten och salt. Arbeta in mjölet litet i sänder till en smidig deg som släpper kanterna. Strö på mjöl och täck med en duk. Låt degen stå i rumstemperatur och jäsa minst 2 timmar, men den kan med fördel stå 10-12 timmar innan den bakas ut.

Arbeta upp degen på bakbordet och knåda in mer mjöl så att degen blir fast och håller formen.



Forma degen till en stor längd eller flera mindre (jag brukar göra en stor lite avlång). Om du vill tar du undan lite deg och gör en smal fläta och lägger ovanpå. Pensla lite ägg eller äggvita där flätan ska sitta och tryck fast den, fäst in ändarna under brödet. Lägg brödet på smord (eller mjölad) plåt eller på bakplåtspapper och låt jäsa upp väl under bakduk, ca en timme.


Pensla det uppjästa brödet med mjölk och strö på frön (hoppsan, det här momentet brukar jag visst glömma bort...).


Grädda brödet i 250 grader i 10 min. Sänk sedan värmen till 225 grader och grädda brödet färdigt till det har vacker färg och känns lätt. Det är här mammas berömda knackning kommer in - det hörs när brödet är färdigt (det låter ihåligt)! Beroende på storlek brukar 20-30 min vara lagom. Låt brödet kallna på galler utan bakduk så för det hård skorpa.

Brödet går bra att frysa. Värmer man det i ugnen blir det frasigt igen. Och det är supergott att rosta nästa dag, men det vet väl alla? Baka med kärlek så blir resultatet garanterat gott!

lördag 17 maj 2014

Vårig middag till majs ära

Jag tycker att maj är årets vackraste månad och det är också min födelsemånad, så det firar vi med en vårig middag. Jag lagade paj med nässlor och kirskål, nässelpesto, grillad bulgursallad, grillad sparris och serverade lufttorkad skinka till. Vi drack ginger beer, torr cider och ljust öl till maten.




Sparrisen knäckte jag av nedersta delen på (spara gärna och använd till sparrissoppa), gned in med olja och grillade (i grillpanna) runt om tills de fått fina grillränder och mjuknat något. Lägg upp på ett fat, ringla över olivolja, strö över lite flingsalt, hyvla över parmesanost och strö över rostade solrosfrön.


Det hela avslutades med min absoluta favoritefterrätt; Barrys cheesecake (från Anna Bergenströms kokbok "Annas mat") täckt av passionsfrukt och garnerad med harsyrans delikata blommor.



Grillad bulgursallad

När grillen ändå är igång kan man passa på att grilla lite extra zucchini, paprika och majs, så kan man sen göra den här salladen med grillade grönsaker och bulgur. God som den är, till en bit kött eller på buffé.


Ingredienser:
1 zucchini
1 gul + 1 röd paprika
1 majs
1 tomat
3 dl okokt bulgur
1 dl mynta
1 dl persilja
saft från 1/2 citron
2 msk olivolja + lite till zucchiniskivorna
flingsalt

Till servering: ugnstorkade tomater, smulad fetaost, bönor, grillat kött, korv och/eller oliver.

Gör så här:
Skär zucchinin i smala skivor på längden, ca 0,5 cm tjocka, och paprikorna i kvarter. Smörj zucchiniskivorna med lite olivolja. Grilla zucchinin tills den är mjuk och har fått fina grillränder. Grilla majsen och skär av kornen. Grilla paprikorna endast på skalsidan, så skalet blir helt förkolnat. Låt paprikorna svalna något och dra sedan av skalet. Skär paprika och zucchini i strimlor.

Koka bulgurn enligt instruktioner på paketet och låt den sedan svalna något. Tärna tomaten. Hacka mynta och persilja. Blanda bulgur, paprika- och zucchinistrimlor, majskorn, tärnad tomat och hackad mynta och persilja. Spara eventuellt lite mynta till garnering. Pressa över citronsaften och häll på olivoljan. Smaka av med salt.

Jag garnerade min sallad med ugnstorkade tomater, smulad fetaost och mynta.

torsdag 8 maj 2014

Hemgjord ginger beer

Jag är inte så bra på att göra sushi, så det får min man sköta. Däremot gör jag en god ingefärsdricka som är lite som ginger beer och som passar fantastiskt bra till just sushi.


Till lite mer än 2 liter dricka behövs:

150 g färsk ingefära
5 msk rörsocker
3 citroner, ekologiska
0,5 l vatten
1,5 l kolsyrat vatten
mynta
isbitar

Riv ingefäran på den mellanfina sidan på rivjärnet, med skal och allt. Lägg den rivna ingefäran i en bit nät eller en silduk och pressa ur saften i en stor skål. (Eller använd en juicecentrifug för att få ut ingefärssaften.) Häll i sockret. Tvätta citronerna, skala av det yttersta gula med en potatisskalare och lägg ner i skålen. Muddla med en muddlare eller mortelstöt. Pressa ur saften ur citronerna och häll i skålen. Häll också i den halva litern vatten. Ställ att dra minst en timme, men gärna ett par. Kyl det kolsyrade vattnet under tiden. Häll i is i ingefärsblandningen ungefär en kvart innan servering. Vid servering silas ingefärsblandningen av, hälls upp i tillbringare, det kolsyrade vattnet tillsätts och till slut garneras det hela med ett par myntakvistar och eventuellt ett par extra isbitar. 

Vårig paj med nässlor och kirskål

Nässlor och kirskål är bland det första att dyka upp i trädgården på våren. Båda växterna kan man använda ungefär som spenat eller som bladiga kryddörter, till pesto, sallad eller, som här, paj.


Pajskalet:
2 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
1 msk potatismjöl
50 g smör
1-2 msk vatten
1/2 tsk salt

Mixa havregrynen till ett fint mjöl. Blanda ner mandelmjöl, potatismjöl och salt. Lägg i kallt smör i tärningar och blanda till en smulig deg. Tillsätt vatten så att degen går ihop. Tryck ut degen i en pajform och låt stå kallt i ca 30 minuter.


Förgrädda pajskalet 12 minuter i 175 grader.

Fyllning:
120 g nässlor och kirskål, förvällda 5 min i kokande vatten, urkramade och grovt hackade
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
en liten bunt gräslök
6-8 soltorkade tomater
75 g fetaost
4 ägg
2 dl havremjölk
1 dl grädde eller havregrädde
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
nymald svartpeppar
salt

Stek den gula löken mjuk i olivoljan. Tillsätt vitlök och förvällda nässlor och kirskål, salta och peppra och stek ytterligare en liten stund. Lägg i det förgräddade pajskalet. Strimla de soltorkade tomaterna och strö över pajfyllningen. Smula över fetaosten.


Blanda ägg, mjölk, grädde, sambal, oregano, peppar och salt i en skål och häll över pajfyllningen. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter tills äggsmeten har stelnat.



torsdag 1 maj 2014

Ugnstorkade tomater

Tomater kan smaka ganska tråkigt när det inte är säsong. När man torkar dem sakta i ugnen med kryddor och lite olja blir dock smaken ljuvlig, när som under året.


För en liten sats:

4 tomater
lite strösocker + salt, kanske 1/2 tsk totalt
2 lagerblad
några kvistar färsk timjan
olivolja
nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 100 grader. Dela tomaterna i halvor och lägg i en liten ugnsfast form. Strö socker- och saltblandingen över snittytorna. Dela lagerbladen i bitar och lägg på tomaterna, strö över svartpeppar, fördela timjakvistarna och ringla över lite olivolja. Sätt in i ugnen och låt torka 5-7 timmar beroende på hur torra man vill att de ska bli. Servera i sallad, till grillat, i paj eller till något annat där det passar med smakrika tomater. De torkade tomaterna kan förvaras några dagar i kylskåpet, om man ringlar över lite extra olivolja. 

Nässelpesto

Pesto smakar fantastiskt till nästan allt; sallader, pasta, bröd och grillat, och pesto kan göras i så många olika varianter. Här är en vårig pesto gjord på nässlor.


1/2 l späda nässlor eller toppskott, lätt packade
en handfull persilja
bladen från ett par myntakvistar
1/2 dl solrosfrön, ev rostade
1/2 dl valnötter
saften från 1/2 citron
1 dl olivolja
1 dl riven parmesanost
lite flingsalt

Tvätta av och förväll nässlorna i 5 minuter i kokande vatten. Lägg ner i en skål med kallt vatten. Krama ur all vätska. Det blir ca 1 dl förvällda nässlor. Rosta eventuellt solroskärnorna några minuter i en torr, het stekpanna. Passa noga så att de inte bränns. Mixa nässlor, persilja, mynta, solrosfrön, valnötter, citronsaft och olivolja med mixerstav eller liknande. Blanda ner parmesanosten och smaka av med salt. Späd ev med mer olja för lösare konsistens.