majsmat

majsmat

torsdag 28 juli 2016

Mjölkfri Barrys cheesecake


En av mina favoritefterrätter är Barrys cheesecake och den har fått vara med på många av mina födelsedagar och andra festliga tillfällen. I Anna Bergenströms originalversion är det flera komjölksprodukter, så det senaste året har inte det varit något alternativ. I den här versionen har jag istället utgått från de många recept på raw cheesecake baserad på cashewnötter, mandlar, dadlar och kokosolja. För att få till en riktigt vaniljig smak har jag också lagt till lite havrebaserad vaniljsås. Vill man inte använda det kan man istället använda kokosgrädde och lite extra vaniljpulver eller essence. Tårtan är lätt att göra, men kräver lite framförhållning eftersom cashewnötterna ska blötläggas över natten och sedan ska tårtan stå ytterligare en natt i kylskåp och stelna.

Botten:

1,5 dl färska dadlar
1,5 dl mandlar
1 dl valnötter
1 krm vaniljpulver
1 nypa flingsalt

Fyllning:

2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1,5 dl Oatley havrebaserad vaniljsås
0,5 dl smakneutral kokosolja
1 msk honung
1 krm vaniljpulver

Garnering: 

2 passionsfrukter
myntablad

Klä en 15-16 cm springform med bakplåtspapper: en rund bit i bottnen och en remsa runt kanten. Mixa urkärnade dadlar, mandlar, valnötter, vaniljpulver och salt i en matberedare tills det börjar klibba ihop lite. Tryck ut massan i ett jämt lager i botten på springformen. Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna och lägg i matberedaren tillsammans med vaniljsås, kokosolja, honung och vaniljpulver. Mixa tålmodigt till en så slät massa som möjligt. Häll över bottnen i springformen. Ställ in i kylskåpet och låt stelna över natten. Samma dag som den ska ätas garneras den med det urgröpta innehållet i passionsfrukterna och några myntablad. Servera tårtan direkt från kylskåpet, för står den framme och det är varmt kan den börja smälta.



I trädgården är vitlök, sallat och svartkål skördeklara. Sommarsquashen har börjat blomma och vi har skördat de första små till grillen.





söndag 24 juli 2016

Blåbärssmulpaj


I år är det tydligen ett riktigt blåbärsår, men eftersom jag har frysen full med blåbär från förra året och vi snart ska åka iväg igen så plockar jag bara lite för att äta här och nu.


Några blåbär med kokos- och havremjölk, några till morgonens smoothie (blåbärssmoothie med mynta är en riktigt fin kombination) och så några till den här pajen.

1 l blåbär (600 g)
1 msk potatismjöl
1,5 msk socker

80 g kokosolja
1,5 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
2 msk socker
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader C. Lägg blåbären i en ugnssäker form.


Strö över potatismjöl och socker och blanda runt lite. Smält kokosoljan i en liten kastrull över svag värme. Rör ner havregryn, mandelmjöl, rismjöl, socker, vaniljpulver och salt. Fördela smuldegen över blåbären.


Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 30-35 minuter tills blåbären börjar bubbla och smuldegen har fått fin gyllene färg. Låt svalna lite.


Servera pajen ljummen med havrebaserad vaniljsås, cashewvaniljsås eller havrevaniljglass.


onsdag 20 juli 2016

Chokladkaka med chokladavokadoglasyr och hallon från trädgården


Inte blev det mycket jordgubbar i år - tror att det var lite torrt under blomning och fruktsättning. Däremot dignar det av hallon på buskarna och hallon är ju så gott.


Många har vi ätit upp direkt, från busken eller som efterrätt efter middagen, en del har åkt in i frysen och några har fått pryda glass och den här chokladkakan. Lite mjukseg i bottnen, med chokladig och fluffig avokadokräm på toppen. Och så hallon och några isopblommor och myntablad bara för att det är vackert. Bäst blir kakan om man bakar den en eller två dagar innan den ska ätas. När det inte är hallonsäsong har jag gjort den här kakan utan glasyr och istället stuckit ner frysta hallon i kakan innan den åker in i ugnen.

Till chokladkakan:

90 g mandelmjöl (ca 2 dl)
100 g strösocker (ca 1 dl)
30 g kokossocker (ca 0,5 dl)
20 g kakao (ca 0,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 ägg
50 g kokosolja + lite till att smörja formen

Sätt ugnen på 175 grader C. Klä en springform med bakplåtspapper och smörj med kokosolja. Blanda mandelmjöl, strösocker, kokossocker, kakao, vaniljpulver och salt i en skål. Smält kokosoljan. Blanda ner kokosolja och ägg i de torra ingredienserna. Häll smeten i formen (20-24 cm i diameter) och bred ut. Grädda i mitten i ugnen 15-20 minuter (beroende på formens storlek), tills kakan just stelnat. Ta ut och låt svalna. Förvara i kylskåp tills den ska garneras och serveras.

Till chokladfrosting med avokado:

1 avokado (eller 1,5 om de är små)
4 färska dalar
0,75 dl kakao
1 msk cashewsmör
1 msk honung
1 krm vaniljpulver
1 dl vatten

färska hallon och ätliga blommor och blad till garnering

Lägg avokado delad i bitar, urkärnade dadlar, kakao, cashewsmör, honung, vaniljpulver och vatten i en hög tillbringare och mixa slätt och fluffigt med mixerstav. Bred ut över den kalla kakan samma dag som den ska serveras.


Garnera med hallon, blommor och blad. Ställ in i kylskåp tills servering.


I landet finns dill, persilja och koriander och jag har kunnat skörda de första små bladen sallad och svartkål.





Ute i det vilda skafferiet finns det blåbär och gula kantareller.


lördag 2 juli 2016

Tunna pannkakor


-Mamma, det här är världens godast pannkakor! var E:s kommentar till de här tunna pannkakorna. Så dem gör vi lite då och då, oftast till helgfrukosten. Bäst tycker E om att få jordgubbssylt på sina pannkakor.


För pannkakor till oss tre (+ några till eftermiddagens mellanmål) använder jag:

90 g (1,5 dl) majsmjöl eller durramjöl (jag brukar ta hälften av varje)
90 g (1,5 dl) rismjöl eller rårismjöl
120 g (1,5 dl) arrowrotmjöl eller potatismjöl
1 tsk salt
ev 1/2 tsk vaniljpulver
6 dl mandelmjölk eller havremjölk
4 ägg
2 msk kokosolja

Blanda ihop mjöler, salt och eventuellt vaniljpulver i en skål. Häll i mjölken och vispa till en klumpfri smet. Vispa ner äggen. Låt stå och svälla i 10-15 minuter. Smält kokosoljan i pannkakslaggen och vispa ner den i smeten. Stek tunna pannkakor i kokosolja.