majsmat

majsmat

onsdag 20 juli 2016

Chokladkaka med chokladavokadoglasyr och hallon från trädgården


Inte blev det mycket jordgubbar i år - tror att det var lite torrt under blomning och fruktsättning. Däremot dignar det av hallon på buskarna och hallon är ju så gott.


Många har vi ätit upp direkt, från busken eller som efterrätt efter middagen, en del har åkt in i frysen och några har fått pryda glass och den här chokladkakan. Lite mjukseg i bottnen, med chokladig och fluffig avokadokräm på toppen. Och så hallon och några isopblommor och myntablad bara för att det är vackert. Bäst blir kakan om man bakar den en eller två dagar innan den ska ätas. När det inte är hallonsäsong har jag gjort den här kakan utan glasyr och istället stuckit ner frysta hallon i kakan innan den åker in i ugnen.

Till chokladkakan:

90 g mandelmjöl (ca 2 dl)
100 g strösocker (ca 1 dl)
30 g kokossocker (ca 0,5 dl)
20 g kakao (ca 0,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 ägg
50 g kokosolja + lite till att smörja formen

Sätt ugnen på 175 grader C. Klä en springform med bakplåtspapper och smörj med kokosolja. Blanda mandelmjöl, strösocker, kokossocker, kakao, vaniljpulver och salt i en skål. Smält kokosoljan. Blanda ner kokosolja och ägg i de torra ingredienserna. Häll smeten i formen (20-24 cm i diameter) och bred ut. Grädda i mitten i ugnen 15-20 minuter (beroende på formens storlek), tills kakan just stelnat. Ta ut och låt svalna. Förvara i kylskåp tills den ska garneras och serveras.

Till chokladfrosting med avokado:

1 avokado (eller 1,5 om de är små)
4 färska dalar
0,75 dl kakao
1 msk cashewsmör
1 msk honung
1 krm vaniljpulver
1 dl vatten

färska hallon och ätliga blommor och blad till garnering

Lägg avokado delad i bitar, urkärnade dadlar, kakao, cashewsmör, honung, vaniljpulver och vatten i en hög tillbringare och mixa slätt och fluffigt med mixerstav. Bred ut över den kalla kakan samma dag som den ska serveras.


Garnera med hallon, blommor och blad. Ställ in i kylskåp tills servering.


I landet finns dill, persilja och koriander och jag har kunnat skörda de första små bladen sallad och svartkål.





Ute i det vilda skafferiet finns det blåbär och gula kantareller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar