majsmat

majsmat

tisdag 17 november 2015

Skördesallad med varmrökt lax


Trots att det är mitt i november kan jag fortfarande skörda färska grönsaker från landet - vilket känns väldigt lyxigt. Till och med ett par små kronärtskockor har kikat fram.





Kål och rotfrukter klarar sig nog ett tag till, om de slipper undan de glupska rådjuren och vildsvinen. Speciellt rådjuren har gått hårt åt de delar av landet som inte är skyddade.




Kålen står skyddad under en nättunnel, som tidigare på säsongen skyddade mot de mindre skadegörarna.


Morot, sallat och kryddor har jag täckt med dubbelt lager fiberduk, men jag misstänker att iallafall romansallat, dill och koriander snart kommer att stryka med av frosten. Vintersallaten kanske klarar sig ett tag till.


I källaren hänger tomatplantorna och mognar och ger mer tomater än vi äter upp - det känns också väldigt lyxigt.



Här om dagen åt vi en enkel men mycket god skördesallad på vad som fanns i landet, tillsammans med varmrökt lax, avokado, oliver och tamarirostade pumpafrön.

Till oss tre använde jag:

romansallat
vintersallat/machésallat
1/2 litet huvud röd spetskål
dill
1 avokado
200 g varmrökt lax
gröna oliver
pumpafrön
tamari
olivolja
citron
salt/örtsalt
svartpeppar

Skölj sallaten, dela den i mindre bitar och fördela på tre tallrikar. Strimla rödkålen fint och lägg upp på tallrikarna. Ringla över olivolja, pressa över citronsaft och strö över salt/örtsalt och nymald svartpeppar. Lägg på den varmrökta laxen i mindre bitar. Skala, kärna ur och dela avokadon i klyftor och fördela på tallrikarna. Garnera med ett par dillvippor. Lägg upp några oliver på varje tallrik. Lägg pumpafröna i en gjutjärnspanna och värm upp. Passa noga så att det inte bränner. Låt fröna börja poppa lite och rör då runt bland dem. Ta pannan från värmen och häll lite tamari över pumpafröna. Rör runt så att alla frön täcks av lite tamari. Strö de rostade pumpafröna över tallrikarna och servera. Vi åt salladen tillsammans med en smoothie på mango, jordgubbar, banan, lime, ingefära och lite vatten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar