Dagarna är fortfarande korta och snön ligger vit över landskapet, men då och då hörs fåglarna kvittra och påminner om att det snart är vår. Vi flyttar och mitt bland alla flyttkartonger är det skönt att sätta sig framför vedspisen, ta en kopp earl grey med en skvätt havremjölk och till det något citrondoftande och sött. Den här gången blev det chokladmuffins med smak av citron och hackad mörk choklad, toppade med en krämig vanilj- och citronfrosting.
Till muffinsen (12 st) behövs:
3 ägg
2,5 dl strösocker
0,5 tsk svart vaniljpulver
0,5 dl yoghurt (10 % fett)
3,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
en nypa salt
50 g smör
0,5 dl havremjölk
rivet skal av en liten ekologisk citron + saften av en halv citron
50 g choklad (70 % kakao)
Ställ fram smöret till frostingen innan muffinsen görs, så hinner det bli lagom mjukt tills muffinsen är klara och har svalnat. Sätt ugnen på 175 grader C. Sätt in smöret i en rostfri bunke eller kastrull (obs inga plastdetaljer eller brandfarliga delar på kastrullen), så att det smälter. Ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Hacka chokladen i mindre bitar och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner yoghurten. Sikta ner mjöl, kakao och bakpulver (fungerar fint med en vanlig trådsil). Tillsätt en nypa salt. Blanda ner havremjölken i det smälta smöret. Rör ner smör- och mjölkblandningen i smeten. Tillsätt citronskal och saft. Skeda upp smeten i muffinsformarna, så att de fylls till två tredjedelar. Strö över den hackade chokladen.
Sätt in i ugnen och grädda ca 15 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Ta ut och låt svalna helt.
Till frostingen behövs:
50 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
4 dl florsocker
0,25 tsk svart vaniljpulver
1 msk citronsaft
Vispa smör och ost krämigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljpulvret och hälften av florsockret. Vispa ihop. Tillsätt resten av florsockret och citronsaften och vispa ihop till en krämig frosting. Bred eller spritsa ut frostingen på de helt svalnade muffinsen. De färdiga muffinsen håller sig ett par dagar i kylskåpet.
Till muffinsen (12 st) behövs:
3 ägg
2,5 dl strösocker
0,5 tsk svart vaniljpulver
0,5 dl yoghurt (10 % fett)
3,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
en nypa salt
50 g smör
0,5 dl havremjölk
rivet skal av en liten ekologisk citron + saften av en halv citron
50 g choklad (70 % kakao)
Ställ fram smöret till frostingen innan muffinsen görs, så hinner det bli lagom mjukt tills muffinsen är klara och har svalnat. Sätt ugnen på 175 grader C. Sätt in smöret i en rostfri bunke eller kastrull (obs inga plastdetaljer eller brandfarliga delar på kastrullen), så att det smälter. Ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Hacka chokladen i mindre bitar och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner yoghurten. Sikta ner mjöl, kakao och bakpulver (fungerar fint med en vanlig trådsil). Tillsätt en nypa salt. Blanda ner havremjölken i det smälta smöret. Rör ner smör- och mjölkblandningen i smeten. Tillsätt citronskal och saft. Skeda upp smeten i muffinsformarna, så att de fylls till två tredjedelar. Strö över den hackade chokladen.
Sätt in i ugnen och grädda ca 15 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Ta ut och låt svalna helt.
Till frostingen behövs:
50 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
4 dl florsocker
0,25 tsk svart vaniljpulver
1 msk citronsaft
Vispa smör och ost krämigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljpulvret och hälften av florsockret. Vispa ihop. Tillsätt resten av florsockret och citronsaften och vispa ihop till en krämig frosting. Bred eller spritsa ut frostingen på de helt svalnade muffinsen. De färdiga muffinsen håller sig ett par dagar i kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar