majsmat

majsmat

måndag 9 februari 2015

Grön curry med linser och grönkål


En mustig linsgryta med indiska smaker, som blir extra god med tillbehör av råris-vildris och gyllengula potatiskuber. Den gröna chilin kommer från förra årets plantor och har legat hela i en glasburk i frysen sedan de plockades i höstas.


Korianderfröet kommer från den överblommade korianderodlingen. Korianderplantorna har hängt upp och ner i en pappåse och torkat ända sedan jag plockade in dem sent i somras.

Börja med riset:

1,5 dl råris
0,5 dl vildris
4,5 dl vatten
1 tsk buljongpulver
3 kardemummakapslar
2 hela nejlikor

Skölj riset och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och buljongpulver. Krossa kardemummakapslarna lätt och tillsätt dem och de hela nejlikorna till riset. Koka upp och koka sakta under lock ca 45 minuter. Gör under tiden potatisen och currygryta. Smaka av så att riset är klart. Häll av eventuellt överblivet vatten. Låt stå under lock tills servering.


Sedan potatisbitarna:

2 medelstora potatisar
1 msk kokosolja
salt
gurkmeja
nigella seeds

Skala potatisarna och skär dem i kuber, ca 1*1 cm stora. Stek potatisbitarna långsamt i kokosoljan 15-20 min. Börja under tiden med currygrytan. När potatisbitarna är krispiga på utsidan och mjuka inuti är de klara. Strö då över salt, gurkmeja och nigella seeds och blanda runt. Tillsätt eventuellt lite mer kokosolja om kryddorna inte fäster på potatiskuberna. Håll varmt tills servering.


Slutligen currygrytan:

Börja med currypastan:

1 liten grön chili (utan kärnor och hinnor)
1 vitlöksklyfta
0,5 liten gul lök
ett par cm färsk ingefära
0,5 tsk korianderfrö
0,25 tsk spiskumminfrö
2 strimlor citronskal
0,25 tsk mald gurkmeja
saft av 0,5 citron

Jag gjorde currypastan i en liten elektrisk kaffekvarn, men att mortla de torra kryddorna och hacka resten fint borde fungera. Börja med att köra korianderfrö och spiskummin till pulver. Hacka chili, vitlök, gul lök, ingefära och citronskal fint. Tillsätt tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en massa.

Till currygrytan behövs även:

1 liten gul lök
2 dl röda linser, sköljda
4 dl vatten
0,5 burk kokosmjölk
4 blad grönkål
1 msk kokosolja
salt

Hacka löken och stek den i kokosoljan. Tillsätt currypastan och stek ytterligare ett par minuter.


Tillsätt linser och vatten och sjud 10 minuter under lock. Tillsätt kokosmjölken och koka sakta utan lock i 5 minuter. Repa av grönkålsbladen från den tjocka mittstammen. Hacka bladen grovt och tillsätt i currygrytan.


Koka ett par minuter. Smaka av med salt. Servera currygrytan med riset och potatiskuberna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar