majsmat

majsmat

lördag 21 februari 2015

Palak paneer - fast med grönkål och halloumi


Familjen på besök och igen blir det indiska smaker på bordet. Den här gången en variant på palak paneer, fast med grönkål istället för spenat och halloumi istället för paneer. Och så daal på gröna linser (ungefär så här), gyllene potatiskuber och ris.

500 g förvälld och hackad grönkål
2 gula lökar
2 msk ghee/smör/olja
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 tsk garam masala
2 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1/4 tsk cayennepeppar
1/2-1 tsk salt
2 st tomater eller 2 dl tomatkross
2 dl turkisk yoghurt (10 % fetthalt)
1-2 paket halloumi

Skala och finhacka den gula löken och vitlöksklyftorna. Stek den gula löken i ghee tills den mjuknar, men inte får färg. Tillsätt vitlök, ingefära, garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja och cayennepeppar och fräs ett par minuter. Tillsätt grönkålen och fräs i 5 minuter. Salta. Hacka tomaterna eller öppna burken med tomatkross och tillsätt. Koka ytterligare 5 minuter. Tillsätt yoghurten och koka upp. Tärna halloumin och tillsätt den. Koka i 5 minuter. Servera.


Som avslutning på middagen åt vi en snabbgjord mango- och kokosglass:

400 g frysta mangokuber
2 väl mogna små bananer
det fasta från en burk kyld kokosmjölk + eventuellt lite av vattnet om det behövs för att kunna mixa
1 msk honung
saft från 1/2 citron
1/2 tsk vaniljpulver
riven kokos till garnering

Lägg allt utom den rivna kokosen i en matberedare. Kör tills det har bildats en krämig och mjukglassliknande massa. Skeda upp i små skålar och strö över lite riven kokos. Servera direkt.


I helgen har vi också njutit av små ljuvliga hallonsemlor. Godare än man kan tro och fin omväxling till den klassiska varianten.


I landet vilar de höstsådda fröna under ett krympande snötäcke. Undra hur morots- och rödbetsfrön och vitlökens klyftor har överlevt vinterns väta?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar