majsmat

majsmat

tisdag 9 september 2014

Grönkålspaj, randiga tomater och skörd av vintersquash


Det sägs att grönkålen smakar godast efter att den har blivit lite frostbiten, men jag tycker den smakar ljuvligt redan nu. Och allra bäst är grönkålen i en paj, vilket säkert beror på att det är så vi har ätit grönkål i min familj så länge jag kan minnas. Till grönkålspajen passar det perfekt med en tomatsallad och hur härligt är det inte att äntligen kunna plocka flera handfullar av solvarma och randiga Tigrella-tomater.



Enkelt pajskal:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 200 grader C. Lägg mjöl i en matberedare. Dela smöret i mindre bitar och fördela runt om i mjölet i matberedaren. Mixa tills det bara finns små smörklumpar kvar i mjölet, men inte för länge. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop, men stäng av mixern när det börjar bildas en deg. Kavla ut degen tunt och lägg den i en pajform.


Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.

Fyllning:
300-400 g grönkål (utan de grova stammarna)
3 ägg
2 dl havremjölk (eller vanlig komjölk)
1/2 dl grädde
3 dl riven prästost
örtsalt
svartpeppar

Riv av grönkålen från de grova stammarna. Koka upp vatten i en stor kastrull. Förväll (koka) grönkålen i ett par omgångar, så att all grönkål har fått koka 2-3 minuter. Då mjuknar den, men behåller fortfarande en vackert grön färg.


Sänk ner den kokta grönkålen i kallt vatten. Krama med händerna ur vattnet, lägg på en skärbräda och strimla i mindre bitar.

Lägg ca 1 dl av osten i bottnen på det förgräddade pajskalet och fördela den förvällda och strimlade grönkålen över. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Lägg på resten av den rivna osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och häll det över fyllningen i pajskalet.


Grädda i 200 grader C i ca 30-35 minuter tills äggsmeten har stannat och ytan är gyllenbrun.


Servera med tomatsallad.


Tomatsallad:
några solvarma tomater, skivade
kanske 1/2 liten röd eller gul lök, finhackad
olivolja
kanske lite balsam- eller vitvinsvinäger
flingsalt eller örtsalt

Fördela tomatskivorna på ett fat. Stör eventuellt över lite finhackad lök, men det är inte alls nödvändigt. Ringla över olivolja och skvätt eventuellt över lite vinäger. Krydda med lite salt.

I helgen skördade jag min vintersquash; fyra Blue Ballet och fem Red Kuri/Orange Hokkaido (en har vi redan ätit upp), från tre plantor av var sort. Nu får vintersquashen ligga varmt och eftermogna ett par veckor och sedan hoppas jag att de håller hela vintern (eller tills vi äter upp dem).


Ett nytt land, som ska bli nästa års squashland, är anlagt och täckt med ett tjockt lager slaget gräs från den omgivande åkern. Jag är verkligen nöjd med hur det har fungerat att täckodla och kommer absolut fortsätta med den odlingsmetoden nästa år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar