majsmat

majsmat

tisdag 15 december 2015

Räksallad med glasnudlar och rödkål


När vi var en tur till Stockholm för att ordna visum passade vi på att äta lunch på Sally Voltaire & systrar. Både jag och maken valde en sallad med räkor och glasnudlar. Salladen var verkligen smakrik och fräsch, så när vi kom hem försökte jag så klart att återskapa smakerna.

Till 2-3 portioner:

500 g räkor med skal
1/4 huvud röd spetskål (eller vanlig rödkål)
2 morötter (gärna olika färger)
1 dl cashewnötter
1 litet paket glasnudlar
2 nävar mungbönsgroddar
1 avokado
1 näve färsk koriander
1 msk sesamfrön (svarta eller vita)

Till såsen:
1 stor lime, finrivet skal och saft (ca 2,5 msk)
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
2 tsk tamari
1 tsk flytande honung
1/2 msk riven färsk ingefära
1/2-1 liten chili (med eller utan kärnor beroende på önskad hetta)

Börja med att blanda till såsen i en liten skål.


Skala sedan räkorna och lägg dem åt sidan. Strimla rödkålen fint. Skala morötterna och riv den ena grovt och spiralizera den andra (eller skär i band med potatisskalare).


Lägg cashewnötterna i en gjutjärnspanna och rosta försiktigt - passa noga så att de inte blir brända. Tillreda glasnudlarna. Blanda glasnudlar, strimlad rödkål och grovriven morot i en skål.


Fördela på 2-3 tallrikar. Toppa med mungbönsgroddar, spiralizerad morot, avokado skuren i klyftor, färska korianderblad, rostade cashewnötter och sesamfrön.


Skeda över såsen direkt vid serveringen. Sen är det bara att äta och njuta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar