majsmat

majsmat

fredag 30 september 2016

Nordiskt glutenfritt surdegsbröd


Min mor undrade vad teff var för något och frågade samtidigt om det inte gick att baka mitt surdegsbröd på mer lokalt odlade mjöler. Så det här är mitt nordiska surdegsbröd på havre, bovete, potatis och nypon, som allt kan växa här i Sverige.

130 g havremjöl (eller havregryn mixade till mjöl)
100 g bovetemjöl
100 g potatismjöl (dvs potatisstärkelse)
20 g nyponskalspulver
1/2 msk honung
1 1/2 tsk salt
450 g vatten
1 msk fiberhusk
kokosolja till att smörja formen

Ta fram surdegsstarten från kylskåpet och mata med 100 g rismjöl och ca 100 g vatten dagen innan baket. Låt stå i rumstemperatur över natten. 

På morgonen: Blanda allt utom vatten och fiberhusk i en stor skål. Tillsätt vattnet och vispa till en klumpfri och rätt lös smet. Strö över fiberhusken och vispa direkt ner den i smeten. Smörj en 1,5 liter brödform med kokosolja. Häll upp smeten i den smorda formen, täck löst med plastfolie och låt jäsa till brödet når upp till kanten. Sätt in ett galler och en mindre metallform i ugnens nedre del och sätt ugnen på 250 grader C. När ugnen kommit upp i värme, ta av plastfolien, sätt in brödet och häll någon dl vatten i formen jämte. Stäng snabbt och försiktigt ugnsluckan. Grädda 15 minuter. Vrid sedan ner värmen till 200 grader C och grädda ytterligare 45-50 minuter. Gärna utan formen de sista 10 ministrarna. Låt svalna utan form och duk, på ett galler. Brödet måste svalna helt och helst vila över natten innan det skärs upp. Svep in i en ren kökshandduk och förvara i brödburk eller skiva och frys in. Bröder brukar hålla sig fint i brödburken minst 5 dagar. 


Just nu är favoritpålägget kaviar, gräslök och ägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar