majsmat

majsmat

lördag 10 september 2016

Örtiga köttfärsspett med grillad squash och quinoasallad


Smakrika köttfärsspett fyllda med de örter som finns i trädgården. Perfekta att servera tillsammans med blandad skörd från trädgården (eller ICA).


Senast åt vi dem tillsammans med grillad squash, grillad majs och quinoasallad.

Till 10-12 spett:

500 g nötfärs eller blandfärs
1 dl hackade örter, t ex persilja, mynta, oregano, bladkoriander, basilika
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk paprikapulver
svartpeppar

10-12 trägrillspett

Lägg köttfärsen i en stor skål. Tillsätt de andra ingredienserna och blanda allt, gärna med händerna. Forma till 10-12 kebaber i änden på grillspetten. Lättast är att rulla en boll, sedan trycka den lite avlång och slutligen sticka in spettet. Platta till dem lite, så är de lättare att hantera på grillen.


Grilla 4-5 minuter på var sida.


Till den grillade squashen:

2 medelstora squash
olivolja
salt
svartpeppar

Dela squashen i ca 1/2 cm tjocka skivor på längden. Lägg i en skål och ringla över olivolja och salta och peppra. Blanda runt så att oljan och kryddorna täcker squashskivorna. Grilla 3-4 minuter på var sida.

Till quinoasalladen:

1 litet salladshuvud (t ex romansallaten Little Gem)
2 dl okokt quinoa
buljong
2 tomater
1 bunt slätbladig persilja som blir ca 1 dl hackad persilja
2 kvistar mynta, bladen
1 msk olivolja
1/2 dl kalamataoliver
eventuellt 1/2 paket fetaost (75 g) - uteslut för helt mjölkfritt
2 ringblommor, gärna i olika färger

Koka quinoan mjuk i vatten med buljongtärning eller pulver. Låt quinoan svalna lite. Hacka under tiden tomaterna, persiljan och myntan. Kärna ur oliverna och hacka dem grovt. Blanda ner tomathack, örter och olivolja i quinoan. Skölj och dela sallaten i blad. Fördela bladen på ett fat eller en större tallrik och lägg quinoablandningen i mitten. Strö över kalamataoliver, ringblomsblad och eventuellt smulad fetaost.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar