majsmat

majsmat

fredag 27 november 2015

Grönkålschips


I landet står nu bara grönkålen kvar i sin nättunnel och de sista grönsakerna är skördade.



Vi har haft både -10 grader C och 1 dm snö, så nu är odlingssäsongen över för den här gången.



Så länge grönkålen ser fin ut gör vi chips på den och i helgen ska vi äta ett litet julbord med långkål, som en avskedsfest innan vi flyttar till USA. Grönkålschipsen blir bäst om man tillagar dem på inte allt för hög temperatur, för då blir de jämnt krispiga och inte brända.

Till en plåt:

2-3 blad grönkål
1/2 msk kokosolja
flingsalt
chiliflagor

Sätt ugnen på 100 grader C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Repa bladen av grönkålens stammar och dela i lagom munsbitar. Lägg grönkålsbitarna i en stor skål. Strö över en nypa vardera av flingsalt och chiliflagor. Ta en klick kokosolja och fördela den i händerna. Krama in kokosoljan i grönkålsbitarna och fördela samtidigt kryddorna. Se till att det kommer kokosolja på alla grönkålsbitarna. Lägg ut grönkålsbitarna en och en på plåten med bakplåtspapper.


Sätt in i ugnen i ca 30 minuter, tills grönkålen blivit krispig. Ta ut och låt svalna några minuter på plåten. Lägg upp i en skål och servera till maten eller bara som snacks.



Och med det så var det hundrade mjölkfria inlägget skrivet, sedan grönkålspajen i december 2012

tisdag 17 november 2015

Skördesallad med varmrökt lax


Trots att det är mitt i november kan jag fortfarande skörda färska grönsaker från landet - vilket känns väldigt lyxigt. Till och med ett par små kronärtskockor har kikat fram.





Kål och rotfrukter klarar sig nog ett tag till, om de slipper undan de glupska rådjuren och vildsvinen. Speciellt rådjuren har gått hårt åt de delar av landet som inte är skyddade.




Kålen står skyddad under en nättunnel, som tidigare på säsongen skyddade mot de mindre skadegörarna.


Morot, sallat och kryddor har jag täckt med dubbelt lager fiberduk, men jag misstänker att iallafall romansallat, dill och koriander snart kommer att stryka med av frosten. Vintersallaten kanske klarar sig ett tag till.


I källaren hänger tomatplantorna och mognar och ger mer tomater än vi äter upp - det känns också väldigt lyxigt.



Här om dagen åt vi en enkel men mycket god skördesallad på vad som fanns i landet, tillsammans med varmrökt lax, avokado, oliver och tamarirostade pumpafrön.

Till oss tre använde jag:

romansallat
vintersallat/machésallat
1/2 litet huvud röd spetskål
dill
1 avokado
200 g varmrökt lax
gröna oliver
pumpafrön
tamari
olivolja
citron
salt/örtsalt
svartpeppar

Skölj sallaten, dela den i mindre bitar och fördela på tre tallrikar. Strimla rödkålen fint och lägg upp på tallrikarna. Ringla över olivolja, pressa över citronsaft och strö över salt/örtsalt och nymald svartpeppar. Lägg på den varmrökta laxen i mindre bitar. Skala, kärna ur och dela avokadon i klyftor och fördela på tallrikarna. Garnera med ett par dillvippor. Lägg upp några oliver på varje tallrik. Lägg pumpafröna i en gjutjärnspanna och värm upp. Passa noga så att det inte bränner. Låt fröna börja poppa lite och rör då runt bland dem. Ta pannan från värmen och häll lite tamari över pumpafröna. Rör runt så att alla frön täcks av lite tamari. Strö de rostade pumpafröna över tallrikarna och servera. Vi åt salladen tillsammans med en smoothie på mango, jordgubbar, banan, lime, ingefära och lite vatten.



fredag 6 november 2015

Juliga kola- och chokladbitar


Nu när dagarna blir kortare och det blir kallare utomhus börjar jag få julkänslor. Och så får jag lust att göra julgodis. Först funderade jag på att göra en mjölkfri variant av gräddkola eller knäck, men så ångrade jag mig och gjorde en kolaaktig botten täckt med choklad. Lite hackade gojibär på toppen för riktig julkänsla på hälften och andra halvan täckt med krossad lakrits, för att glädja maken. Lakritsen, som består av 100% ren lakrits, hittade jag på butiken vid Göteborgs botaniska trädgård när vi var och hälsade på moster M.


Jag gjorde godbitarna i en brödform med ungefärliga mått: 6,5 x 10 x 27 cm.

Till kolabottnen:

1 dl valnötter
1 dl cashewnötter
1 dl riven kokos
1 rågad dl dadlar
1 msk cashewsmör
1 msk lönnsirap
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt

Till chokladtoppen:

50 g kokosolja
4 msk kakao
2 msk lönnsirap

Till garnering:

torkade gojibär och/eller lakrits

Klä formen med bakplåtspapper. Börja sedan med bottnen. Mixa först valnötter och cashewnötter tills finfördelade. tillsätt sedan kokos och dadlar och mixa igen tills finfördelat. Tillsätt slutligen cashewsmör, lönnsirap, vaniljpulver och en nypa salt och mixa tills det börjar bildas en klump. Tryck ut i den bakplåtspappersklädda formen. Gör sedan chokladtoppingen. Värm kokosoljan försiktigt i en kastrull eller i vattenbad. Blanda sedan ner kakao och lönnsirap och rör ordentligt så att det blir en jämn massa. Häll ut chokladen över bottnen. Hacka gojibären grovt och/eller krossa lakritsen lätt i en mortel och strö ut garneringen över chokladen.


Ställ in i kylskåp och låt stå  minst två timme innan kakan tas ut ur formen och delas till lagom munsbitar.



Förvara bitarna mellan bitar av bakplåtspapper i en glaslåda i kylskåpet. Njut direkt från kylskåpet tillsammans med en kopp te eller kaffe.



tisdag 3 november 2015

Fröbröd


Jag har varit sugen på äggmacka på rågbröd. Jag åt ett par skivor av Kung Markattas rågbröd med solroskärnor, men då blossade psoriasisen upp. Omöjligt att veta om det var orsaken, men det skulle kunna bidra. Jag testade också att göra en mjölkfri variant av en glutenfri kavring, som blev god men lite döbakad och degig. Så här om dagen testade jag det här fröbrödet och det fungerar faktiskt utmärkt som ersättning för rågbröd - med en kärnig konsistens av alla frön och lite syrligt till och med. Jag följde receptet nästan helt, men tog lite mindre salt, bytte ut en halv dl av pumpakärnorna mot solroskärnor och nästa gång ska jag grädda brödet några minuter längre i den första omgången.

Till ett bröd behövs: 

2,5 dl pumpafrön, mixade till mjöl
1,5 dl pumpafrön, hela
2,5 dl quinoamjöl (kan bytas mot rismjöl)
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl solrosfrön
1 dl linfrön
3 msk fiberhusk
2 msk chiafrön
1,5 tsk salt
6 dl kokande vatten
kokosolja till att smörja brödformen

Sätt ugnen på 250 grader C. Sätt in en djup plåt i nedersta delen av ugnen och ett ugnsgaller på falsen över. Blanda alla torra ingredienser noga i en stor skål.


Häll över det varma vattnet och blanda noggrant. Smörj brödformen med kokosolja. Klicka ner degen i brödformen och använd en sked för att trycka ner degen ordentligt och jämna till ytan.


Sätt in brödet i ugnen och häll samtidigt en dl vatten i den djupa plåten under. Sänk värmen till 180 grader C. Grädda i 40 minuter (nästa gång testar jag nog med 50 minuter). Ta ut brödet och höj värmen till 200 grader C. Lossa brödet från formen - ta hjälp av en smörkniv om det behövs. Ta ut den djupa plåten och lägg in brödet igen, med den fuktiga botten uppåt. Grädda i ytterligare 15 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna inlindat i en ren kökshandduk.


Till frukost i helgen åt jag två skivor fröbröd, den ena med majonnäs, sallat, lufttorkad skinka (leta efter en som bara innehåller skinka och salt) och ett par tomatklyftor och den andra med majonnäs, lite kaviar (men dijonsenap är också gott), skivat ägg, lite finskuren gräslök och örtsalt. Till frukosten hade jag också en skål drottningyoghurt och en kopp te (earl grey) med en skvätt havremjölk.



söndag 1 november 2015

Mjölkfri drottningyoghurt och mangoyoghurt


Två varianter som fint kan ersätta frukt- och bäryoghurten till frukost eller mellanmål. E (4 år) gillade speciellt drottningyoghurten och sa att den smakade som yoghurt. Jag gillar båda varianterna - krämigheten, syrligheten och sötman. "Yoghurten" kan toppas med vad man tycker är gott; mer bär, bananbitar, nötter, frön, riven kokos, russin, torkad eller färsk frukt i bitar, müsli, granola.

Drottningyoghurt (1 portion)

1 dl cashewnötter, blötlagda i vatten över natten
1 dl frysta blåbär
1 dl frysta hallon (eller jordgubbar)
1 dl vatten
1-2 dadlar
1 nypa vaniljpulver

Till topping: 1/2 banan skuren i mindre bitar, kokoschips, russin, pumpafrön, frysta hallon smulade i bitar

Lägg cashewnötter, blåbär, hallon, vatten, dadlar och vaniljpulver i en mixer och mixa ordentligt så att det blir en slät och krämig yoghurt.


Det kan ta några minuter att få det helt slätt och man kan behöva skrapa ner längs sidorna med en slickepott ett par gånger. Häll upp i en skål och lägg på toppingen.



Mangoyoghurt (1 portion)

1 mogen avokado
2 dl frysta mangotärningar
1-1 1/2 dl mandelmjölk
1/2 lime, finrivet skal och saft
1 nypa vaniljpulver

Till topping: blåbär, hallon, russin, riven kokos

Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ner avokadoköttet i en mixer. Tillsätt mango, mandelmjölk, finrivet skal och saft från limen och vaniljpulver.


Mixa slätt. Späd eventuellt med lite mer mandelmjölk. Man kan också behöva stanna mixern ett par gånger och skrapa ner längs sidorna med en slickepott. Häll upp i en skål och lägg på toppingen.