majsmat

majsmat

lördag 31 oktober 2015

Enkel vintersquashsoppa/pumpasoppa


Från årets enda planta vintersquash fick jag fyra Hokkaido/Red kuri-frukter, två större och två lite mindre, så ungefär lika många squash per planta som förra året. Jag ska absolut göra chilirostad vintersquash av någon av de två mindre, men den här gången tog jag en av de lite större och gjorde en enkel soppa.


Till 4 portioner:

1,2 kg pumpa/vintersquash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
1 msk riven ingefära
1 l grönsaks- eller kycklingbuljong (eller vatten + tärningar)
1 dl kokosmjölk
saft från 1/2 citron
örtsalt/salt

Till garnering: knaperstekt bacon i bitar, majskorn, hackad bladpersilja

Halvera pumpan/squashen och gröp ur kärnorna. Skär i klyftor, skala dem och dela i mindre bitar.


Hacka gul lök och vitlök fin och fräs 5 minuter i kokosoljan. Tillsätt riven ingefära och rör runt. Tillsätt squashbitar och buljongen. Låt koka upp och koka i ca 25 minuter, tills pumpan/squashen är mjuk. Mixa slätt med stavmixer eller i omgångar i en mixer. Tillsätt kokosmjölk och citronsaft. Smaka eventuellt av med lite mer salt. Servera i skålar med garneringen på toppen.



Ute i landet har vi fått rensat undan tomatplantorna på bortre sidan av pumpalandet och kronärtskockplantan har fått en första omgång med löv och gräsklipp från gräsklipparen. Jag ska lägga på ännu mer löv och sedan ett lager gräs, med förhoppningen att iallafall en av plantorna ska överleva till nästa år.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar