majsmat

majsmat

lördag 31 oktober 2015

Enkel vintersquashsoppa/pumpasoppa


Från årets enda planta vintersquash fick jag fyra Hokkaido/Red kuri-frukter, två större och två lite mindre, så ungefär lika många squash per planta som förra året. Jag ska absolut göra chilirostad vintersquash av någon av de två mindre, men den här gången tog jag en av de lite större och gjorde en enkel soppa.


Till 4 portioner:

1,2 kg pumpa/vintersquash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
1 msk riven ingefära
1 l grönsaks- eller kycklingbuljong (eller vatten + tärningar)
1 dl kokosmjölk
saft från 1/2 citron
örtsalt/salt

Till garnering: knaperstekt bacon i bitar, majskorn, hackad bladpersilja

Halvera pumpan/squashen och gröp ur kärnorna. Skär i klyftor, skala dem och dela i mindre bitar.


Hacka gul lök och vitlök fin och fräs 5 minuter i kokosoljan. Tillsätt riven ingefära och rör runt. Tillsätt squashbitar och buljongen. Låt koka upp och koka i ca 25 minuter, tills pumpan/squashen är mjuk. Mixa slätt med stavmixer eller i omgångar i en mixer. Tillsätt kokosmjölk och citronsaft. Smaka eventuellt av med lite mer salt. Servera i skålar med garneringen på toppen.



Ute i landet har vi fått rensat undan tomatplantorna på bortre sidan av pumpalandet och kronärtskockplantan har fått en första omgång med löv och gräsklipp från gräsklipparen. Jag ska lägga på ännu mer löv och sedan ett lager gräs, med förhoppningen att iallafall en av plantorna ska överleva till nästa år.



lördag 17 oktober 2015

Chokladbollar


Nu har vi varit på ännu ett födelsedagskalas och dit tog vi med aioli, ett av mina tårtexperiment inför E:s födelsedag och så de här chokladbollarna. Perfekta som eftermiddagsfika tillsammans med en kopp te.

Till 15 bollar behövs:

1 dl mandelmjöl (50 g)
1 dl havregryn (40 g)
2 dl dadlar utan kärnor (150 g)
2 msk kakao (10 g)
2 msk kokosolja (20 g)
1 msk starkt kaffe
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt

Dessutom behövs 1/2-1 dl riven kokos att rulla bollarna i.

Lägg allt utom den rivna kokosen i en matberedare och mixa till en någorlunda homogen massa.



Forma till bollar och rulla bollarna i kokos. Förvara i tättslutande glasburk i kylskåpet.



tisdag 13 oktober 2015

Chiapudding med citron och ingefära


Nu plockar jag nog in de allra sista smultronen och amerikanska blåbären från trädgården.


Frosten har redan skadat många smultronblommor, så att de är helt svarta i mitten vid pistillerna. Och inte finns det många insekter kvar ute som kan pollinera de blommor som klarar sig undan frosten.


Till frukost gör jag ibland chiapudding och på senaste tiden har jag varit extra förtjust i en syrlig och frisk variant med mycket citron och ingefära. Det hela förbereds kvällen innan och sedan är det bara att ta fram, lägga på lite bär och äta på morgonen. Ibland när vi har mosade bär kvar frän helgens pannkaksfrukost åker de också med i burken. Jag gör oftast min pudding i en honungsburk med lock och tar med och äter på tåget på väg till jobbet.


Till 1 portion:

1 väl mogen banan
1 1/2 msk chiafrön
1 dl krämig kokosmjölk
1/2 dl vatten
finrivet skal av en 1/2 ekologisk citron
saften av 1 citron
1 msk russin
1 tsk färskriven ingefära eller 1 krm torkad, mald ingefära

Att toppa med på morgonen:
ca 1 dl blandade bär (blåbär, smultron, hallon, lingon, vinbär, hjortron, björnbär, jordgubbar i bitar)
eventuellt lite riven kokos

Dela bananen i små bitar. Tillsätt chiafrön, kokosmjölk och vatten och rör runt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör runt igen. Sätt på lock och ställ in i kylskåpet. Ta fram på morgonen efter, rör runt och toppa med bär och kanske lite riven kokos.

Ibland gör jag en variant med smak av vanilj och blåbär istället för citron och ingefära, där vätskan är mandelmjölk och så någon matsked mandelsmör, lite vaniljpulver, kanske ersätta en halv matsked chiafrön med en halv deciliter havregryn och så ordentligt med färska eller frysta blåbär (eller andra bär) på toppen innan servering. Ibland ersätter jag vätskan (delvis) med havremjölk.


Smultronen har varit fantastiskt produktiva i år - och under lång tid. Blåbären i skogen har det också funnits rikligt av. Blåbären i trädgården har inte varit så många, men mycket goda och nästa år kanske buskarna har växt till sig. Jag och E byggde en nätbur runt buskarna i helgen, så att inte rådjuren ska beta ner riset under vintern.

Precis som all annan mat varierar jag frukosten efter tycke och tillgång. Bären, som har avlöst varandra under sommaren, har jag också haft på bovetepannkakorna och nu under hösten på min banan- och kokosgröt. Kanske tillsammans med lite lingonsylt, kokad på årets rikliga lingonskörd. Kanske toppad med lite mald kanel eller riven kokos. Eller varför inte lite mosade bär på banan- och äggpannkakor (1 banan + 1 ägg + 1 msk chiafrön mixat) stekta i kokosolja.





lördag 10 oktober 2015

Tomatskörd och citron- och tomatfisk


I helgen skördade jag alla tomater, gröna som rodnande, för nu tror jag att hösten och frosten är på väg på riktigt. Alla rodnande tomater hamnar på ett fat i matsalen, några får vara kvar på plantorna och hänger i källaren och resten av alla gröna tomater ligger i korgar i källaren - svalt men frostfritt.



Där hoppas jag att de ska mogna vartefter, precis som förra året.

Några av våra tomater har jag använt för att göra Lotta Lundgrens goda citronbakade fisk med tomat och basilika.


Till 3-4 personer:

420 g torskfilé
400 g små tomater
2 vitlöksklyftor
2 små ekologiska citroner
3 msk olivolja
en näve basilika
3/4 msk flytande  honung
3/4 tsk salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader C grill. Halvera tomaterna. Tvätta och riv skalet av citronerna. Skiva vitlöksklyftorna fint. Strimla basilikabladen grovt. Rör ihop olivolja, citronskal, vitlök, honung och salt. Tillsätt tomater och basilika. Rör runt och häll sedan ut i en ugnsform. Salta och peppra fisken och lägg ut den på tomaterna. Skiva citronerna fint och lägg ut över fisken.


Sätt in i ugnen tills fisken är vit och fast, ca 15 minuter.


Servera med avorioris eller potatis och lättkokt broccoli eller en grönsallad.


Nu när frosten hotar tog jag en vända i köksträdgården för att plocka in det som inte skulle klara sig; tomater, squash, vaxbönor, rosenbönor, kronärtskockor, smultron, blåbär och så några ringblommor och solrosor att sätta i en vas och njuta av lite längre.



Dessutom la jag ut fiberduk över romansalladen, dillen, koriandern och de ännu små morötterna som jag sådde i slutet på sommaren. Hoppas lite på att allt ska kunna stå kvar ute i landet iallafall oktober ut.




Den första slängen av kyligt väder kom redan i slutet på september, där det från en dag till den andra gick från frodiga till väldigt ledsna squashplantor. Som tur var hade jag redan då plockat in de flesta vintersquash och de vita vita tefat, som nu ligger och pryder i fönsterkarmen.