majsmat

majsmat

tisdag 23 juni 2015

Rabarberpaj med ingefära


För nästan en månad sedan såg rabarbern mycket imponerande ut och inspirerade till att göra både paj och saft.


Den här pajen har jag smaksatt med ingefära och gjort mjölkfri genom att använda kokosolja istället för smör i täcket. Vi tre i familjen gav pajen tummen upp, men andra har tyckt att ingefärssmaken är lite förvånande och stark. Till pajen har vi både provat havrebaserad vaniljsås och vaniljsås gjord på cashewnötter.

Till pajen behövs:

400 g rabarber (ca 6 stjälkar)
20 g färsk ingefära
2 msk kokossocker

50 g kokosolja, utan smak (ca 3-4 msk) + lite mer till att smörja formen
2 msk honung
1,5 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj en mellanstor ugnssäker form med kokosolja. Skär rabarbern i centimetertjocka skivor och lägg i formen.


Skala ingefäran och riv den över rabarbern. Strö över kokossockret.

Värm upp kokosolja och honung i en liten kastrull. Ta av från värmen och blanda sedan ner havregryn, mandelmjöl, vaniljpulver och salt. Fördela smeten över rabarberbitarna.


Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, tills det börjar bubbla i kanterna, rabarbern har mjuknat och täcket har fått en gyllene färg.


Servera med uppvispad havrebaserad vaniljsås (från Oatley) eller hemgjord vaniljsås på cashewnötter.


Vaniljsås på cashewnötter

1 dl cashewnötter
0,75 dl vatten
0,5 tsk vaniljpulver
1-2 tsk honung

Lägg eventuellt cashewnötterna i blöt några timmar. Häll av blötläggningsvattnet. Lägg cashewnötter, nytt vatten, vanilj och honung i en mixer eller matberedare. Mixa till en slät sås.


Förrförra helgen planerade jag ut förkultiverade plantor av kronärtskockor, tomat och squash. De står nog och fryser där ute. Squashen och några av kronärtskockorna får plats i fiberdukstunneln och några tomatplantor står i ett litet växthusskåp. De första små tomaterna har dock dykt upp och jag inbillar mig att det är tidigare än förra året, men utan värme går allt så långsamt. Något det är fart på däremot är bondbönorna som blommar för fullt. Jag har aldrig tänkt på det tidigare, men bondbönans blommor har en helt ljuvlig doft. Det är en njutning att gå runt ute i köksträdgården och pyssla och dofta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar