majsmat

majsmat

måndag 25 maj 2015

Indiska kycklingspett med gurksallad


Den första måltiden vi åt från 2,4-kiloskycklingen var indiska spett gjorda på bröst- och lårfiléer. Jag marinerar köttet i en röra av kryddor, cashewnötssmör och citron, där cashewnötssmöret och citronen får ersätta yoghurt. Marinaden får en krämig konsistens och en lätt syrlighet, liknande den som finns i yoghurt. Till både marinaden och den tillhörande gurksalladen använder jag mynta, som just nu står riktigt frodig och fin ute i rabatten som innehåller allt från mynta och akleja till jordgubbar och timjan.


Till mina 7 spett använde jag:

600 g kycklingfilé
1/2 dl cashewnötssmör
saften från 1 citron (ca 4 msk)
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära eller 1 tsk torkad mald ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk sambal
1/2 tsk salt
svartpeppar
2 msk finstrimlad mynta

6-8 träspett lagda i blöt i vatten

Lägg träspetten i blöt. Blanda ihop cashewnötssmör, citronsaft, pressad vitlök, olivolja, riven ingefära, gurkmeja, paprikapulver, sambal, salt och svartpeppar i en lite större skål. Dela kycklingen i ca 2x2 cm stora bitar. Lägg ner kycklingbitarna i marinaden och rör runt. Finstrimla myntan, tillsätt den och rör runt så att allt blandas.


Låt stå och marinera några timmar i kylskåp. Gör under tiden gurksalladen.

Trä upp kycklingbitarna på de blötlagda träspetten.


Grilla på grillpanna ca 15 minuter eller på utegrill ca 12 minuter. Vänd helst bara en gång, så blir det fina grillränder. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och inte rosa.


Till spetten gjorde jag en frisk och myntafylld gurksallad:

1/2 gurka
saften av 1/2 citron
1 msk olivolja
en näve myntablad
salt och svartpeppar

Skala gurkan på längden, så att den blir randig. Dela gurkan i halvor på längden och skär sedan i halvmånar. Lägg gurkan i en skål och tillsätt citronsaft, olivolja och finstrimlad mynta. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå i kylskåp fram till servering.


Servera de grillade kycklingspetten med gurksalladen och basmatiris.

söndag 24 maj 2015

Syrlig rädissallad


I helgen skördade vi de första små rädisorna från landet. Dem åt vi upp som en sallad tillsammans med en örtsmakande rösti, räkor, aioli och lite annat småplock.

Till salladen:

1 liten knippa rädisor med blast
1/2 avokado
saften från 1/2 citron
1/2 msk olivolja
flingsalt
nymald svartpeppar

Skölj rädisor och blast. Ta av blasten och strimla den grovt och lägg i en skål. Skär rädisorna i kvartar och lägg i samma skål. Skala och kärna ur avokadohalvan, skär i bitar och lägg ner i skålen. Tillsätt citronsaft och olivolja. Smaka av med lite flingsalt och svartpeppar. Blanda runt och servera direkt.


Inne har den första tomatblomman slagit ut, så nu får man leka bi och skaka plantorna ett par gånger i veckan. Sorten som är först ut heter Stupice. Kanske kan vi äta de första tomaterna om ett par månader, mot slutet av juli.


Ute blommar jordgubbsplantorna för fullt. Flera blommor strök med i nattfrosten för någon vecka sedan, så jag har gått och plockat av alla blommor som är svarta i mitten, för de kommer ändå inte ge några jordgubbar. Som tur var finns det många blommor och knoppar kvar.


Köksträdgården har jag bäddat in i gräsklipp. Speciellt bondbönorna ser fina ut. Däremot är kålplantorna mycket ynkliga och jag undrar om det blir något alls av dem. För säkerhets skull petade jag ner några nya frön idag, så jag hoppas att det blir någon kål i år.



fredag 15 maj 2015

En kyckling fyra måltider


När jag var ute och jobbade i veckan träffade jag på en av uppfödarna till Bosarpkyckling. Han berättade engagerat om den egna ekologiska odlingen av solrosfrön, som bland annat blev foder till kycklingarna. Det ska bli fantastiskt att se det blommande solrosfältet senare i sommar. Nu får jag nöja mig med att laga mat på en av kycklingarna. Eftersom priset är betydligt högre än för andra kycklingar känns det extra viktigt att ta vara på varje del av kycklingen. Med en långhelg i sikte kan man ägna iallafall delar av den till att laga mat för den kommande veckan. Min kyckling på 2,4 kg får bli till fyra olika måltider:

Måltid 1: Indiska kycklingspett med gurksallad och ris.
Måltid 2: Ugnsstekta kycklingvingar och klubbor med sötpotatisklyftor och coleslaw.
Måltid 3: Thailändsk kycklingsoppa (tom kha gai).
Måltid 4: Kokt kyckling med buljongkokta morötter och broccolisallad.

Och dessutom ett par burkar kycklingbuljong att lägga i frysen och användas till framtida soppor.

Kycklingen var fryst och bara halvtinad när jag började stycka, men det gick ganska bra ändå. Jag skar först bort både bröst- och lårfiléerna och sparade till kycklingspetten. Sedan skar jag loss klubbor och vingar och sparade för att marinera och ugnssteka. Det som blev över av kycklingen använde jag till buljongen.


Ingredienser:

kyckling på ca 2 kg (minus filéer, klubbor och vingar)
1/2-1 kg morötter
3 gula lökar
eventuellt persiljestjälkar (från frysen och av förra årets persiljeodling)
1 msk salt
3 lagerblad
6 hela vitpepparkorn

Skala morötterna om det behövs. Skala löken och dela den i klyftor. Lägg kycklingskrovet i en stor kastrull med lock. Fyll på med vatten så att det täcker kycklingen och häll i saltet. Koka upp och skumma sedan av eventuellt skumma som bildas. Tillsätt morötter, lök, persiljestjälkar, lagerblad och pepparkorn.


Koka upp igen och låt koka under lock i 3-4 timmar. Ta av från värmen och låt svalna utan lock.


Plocka upp morötterna och lägg i en skål. Häll av resten i en sil över en stor skål. Plocka av allt kött från kycklingbenen och lägg i ytterligare en skål.


Häll upp buljongen i glasburkar med lock. Om buljongen ska frysas i glasbrukarna ska man inte fylla burkarna ända upp, för då kan de frysa sönder.



Så är det mesta klart inför måltid 3 och 4. Buljongen, det kokta kycklingköttet och morötterna håller sig ca 4 dagar i kylskåpet. Kycklingklubbor och vingar (måltid 2) ugnssteker jag samtidigt som buljongen kokar och kycklingfiléerna delar jag i bitar och marinerar till kvällens middag (måltid 1).

Ute blommar jordgubbsplantorna - undra när vi kommer att äta de första egna jordgubbarna i år?


Igår placerade jag ut mina förodlade kål-, krydd- och bönplantor. De står i odlingstunneln som nu har fått flytta till det kommande regnbågslandet, så att de är skyddade mot solens strålar (dubbel fiberduk) och mot eventuell nattfrost.


torsdag 14 maj 2015

Kakor utan och regnbågsträdgården


Förra helgen experimenterade jag lite med att baka kakor utan komjölk, vetemjöl och vitt socker. Däremot var de fulla av gojibär och krispig kakaonibs. Kakorna blev kompakta och vid första tuggan funderade jag på hur lyckade de egentligen hade blivit. Vid andra tuggan tänkte jag att de nog skulle gå ner iallafall. Vid tredje tuggan bestämde jag mig för att jag skulle baka dem igen. De har fått tummen upp av tre andra personer, så helt illa blev det nog inte. Jag tycker att de fungerar perfekt som ett uppiggande mellanmål när jag jobbar långa dagar utomhus.

För 10 kakor behövs:

2 dl dadlar
1 dl havregryn
1/2 dl quinoamjöl
1/2 dl mandelmjöl
1/2 tsk fiberhusk
2 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
en nypa salt

1/2 dl gojibär eller russin
1/2 dl kakaonibs eller hackad mörk, mjölkfri choklad

Sätt ugnen på 175 grader C och klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg dadlar, havregryn, quinoamjöl, mandelmjöl, fiberhusk, kokosolja, vaniljpulver, bakpulver och salt i en matberedare. Kör till en finfördelad massa, som håller ihop när man trycker ihop den mellan fingrarna. Om massan är väldigt torr kan man tillsätta 1 msk havre- eller mandelmjölk. Häll ut på bakbord eller i en ny skål. Blanda ner gojibär och kakaonibs (eller russin och hackad choklad). Rulla till en korv och dela den i tio bitar. Rulla varje bit till en kula och lägg ut på plåten. Tryck till bollarna så att de blir platta. Sätt in i ugnen och grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och låt svalna.


I helgen tror jag att det är dags att börja så ute i regnbågslandet. De första frön som hamnar i marken är mangolden Bright Lights, rödbetan Forono och salladssenapen Moutarde Rouge Metis. Dessutom ska jag flytta över självsådda plantor av ringblomma och gurkört.


onsdag 13 maj 2015

Mjölkfri citronfromage


I år firar jag min dag i maj med makens hemgjorda sushi och gari, avokadoklyftor, ingefärsdricka och mjölkfri citronfromage som avslutning. I min mjölkfria variant har jag ersatt kogrädden med den fasta delen av kokosmjölk. Citronfromage är en av mina favoritefterrätter och även den med kokosgrädde är riktigt god.


För 4-6 portioner behövs:

4 gelatinblad
3 ägg
1 dl socker
rivet skal och saft från 1 liten ekologisk citron
1 burk kyld kokosmjölk, endast den fasta delen

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Separera äggulor och vitor i två olika skålar. Tillsätt sockret till äggulorna och vispa vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt saft och fint rivet skal av citronen. Diska visparna noga och vispa sedan äggvitorna styva. Ta ur det fasta ur en burk kokosmjölk och lägg i en tredje skål. Vispa kokosgrädden så att den blir krämig och något mer luftig. Smält gelatinet försiktigt i en kastrull på spisen. Tillsätt det smälta gelatinet till äggulesmeten och rör runt. Rör ner äggulesmeten, lite i taget, i skålen med den vispade kokosgrädden. Vänd försiktigt ner den styvvispade äggvitan. Häll upp citronfromagen i små portionsskålar/glas eller i en större skål. Låt stå kallt i 3-4 timmar innan servering.

Jag garnerade min citronfromage med myntablad och de sista doftviolerna som jag hittade i skuggan av en buske.