majsmat

majsmat

onsdag 30 november 2016

Shepherd's pie

Efter Thanksgivingmiddagen hade vi rester av både potatismos och gröna bönor med vitlök. Och mat vill jag aldrig slänga, så istället plockade jag fram ett paket köttfärs ur frysen och gjorde Shepherd's pie (eller egentligen Cottage pie eftersom jag använde nötfärs). Jag tror nästan aldrig jag sett 5-åriga E äta så mycket som när jag gjort den här pajen.

Till potatismoset (om man nu inte har rester):

800 g potatis
salt
2 dl mandel- eller havremjölk
örtsalt
2 äggulor

Skala potatisen och dela dem i grova bitar. Lägg i en kastrull och häll på vatten så det täcker och lite salt. Koka upp och låt koka under lock i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Mosa med potatisstöt eller elvisp. Tillsätt mjölken och blanda. Smaka av med örtsalt. Rör slutligen ner de två äggulorna. Har man färdigt potatismos rör man bara ner äggulorna i det. Ställ moset åt sidan och gör fyllningen.

Till pajens fyllning:

4-500 g nöt-, lamm-, älg- eller hjortfärs
1 msk kokosolja
1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
svartpeppar
1/2 tsk timjan
1/2 tsk mald rosmarin
1 msk durramjöl
1 dl krossade tomater
1 tsk Worcestershiresås
1 1/2 dl kycklingbuljong (eller tärning + vatten)
1 1/2 dl frysta ärtor
 
Börja med att skala och finhacka lök och skära morötterna i små tärningar. Hetta upp kokosoljan i en gjutjärnsgryta och bryn köttfärsen. Tillsätt sedan lök och morotstärningar och stek ytterligare några minuter. Pressa ner vitlöken och krydda med salt, svartpeppar, timjan och rosmarin. Strö över durramjölet och rör runt. Tillsätt sedan krossade tomater, Worcestershiresås och kycklingbuljong. Låt småputtra 10-12 minuter, tills fyllningen är krämig men inte rinnig. Sätt under tiden ugnen på 200 grader C. Tillsätt slutligen ärtorna och häll sedan upp fyllningen i en ugnsfast form. Fördela potatismoset ovanpå. Börja i kanterna och avsluta i mitten, så att det bildas ett heltäckande lock av mos. Gör eventuellt mönster med en gaffel i moset, så blir det lite knapriga kanter under gräddningen. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda ca 25 minuter, tills moset börjar bli gyllene. Ta ut och låt stå ca en kvart. Servera med kokta gröna bönor och en grönsallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar