majsmat

majsmat

torsdag 24 november 2016

Pekannötpaj

Idag firar vi Thanksgiving med ett knytkalas. Vi tar med mjölkfritt potatismos, gröna bönor med vitlök, äppelcider och den här pekannötpajen med vaniljglass gjord på mandelmjölk.


Till botten:

2,5 dl mandelmjöl
2,5 dl arrowrotmjöl
1 krm salt
70 g fast kokosolja utan smak
1 stort ägg
1-2 msk kallt vatten

Blanda mandelmjöl, arrowrotmjöl och salt i en skål. Tillsätt den fasta kokosoljan och smula ihop med mjölet. Tillsätt ägget och rör runt. Tillsätt lite kallt vatten i taget tills degen håller ihop. Svet in i plastfolie och låt ligga i kylskåpet minst en timme. Kläm fast en bit bakplåtspapper i pajformen. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, så att den passar i en pajform med 20-24 cm i diameter. Ta bort det översta pappret och vippa degen ner i pajskalet. Skär bort överflöd och laga eventuella hål. Sätt in pajformen med degen i frysen ca 15 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader C. Ta ut från frysen, pricka bottnen några gånger med en gaffel och klä kanterna med remsor av aluminiumfolie (så att de inte blir brända). Sätt in i mitten-nedre halvan av ugnen och grädda 12 minuter. Hör under tiden fyllningen.

Fyllning:

7,5 dl pekannötter
4 msk arrowrotmjöl
1,5 tsk mald kanel
1 krm salt
1 krm bikarbonat 
2 dl lönnsirap
4 msk osötat äppelmos
60 g kokosolja, smält

Kör 5 dl av pekannötterna i matberedare till ett grovt mjöl. Häll upp i en stor skål. Tillsätt arrowrotmjöl, kanel, salt och bikarbonat och blanda väl. Tillsätt lönnsirap, äppelmos och smält kokosolja och rör runt tills helt blandat. Häll ner i det förgräddade pajskalet. Arrangera de sista 2,5 dl pekannötterna på toppen av pajen. Grädda i 45 minuter. Ta ut och låt svalna. Ät som den är, gärna med en kopp kaffe, eller tillsammans med mjölkfri vaniljglass eller vispad kokosgrädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar