majsmat

majsmat

söndag 30 oktober 2016

Pumpasoppa och veganska ostkex


Så här i halloweentider äter vi pumpasoppa när regnet öser ner och det känns lite ruggigt. Idag gjorde vi en jättesats som räcker till minst tre måltider, men i vanliga fall brukar jag göra soppan så här:

1 butternutsquash
1 gul lök
1 bit ingefära, ca 1 msk riven
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1 msk kokosolja
buljongpulver
salt
vatten
2,5 dl kokosmjölk

Skala, dela och kärna ur pumpan. Dela den i bitar som är lite större än sockerbitar. Finhacka chilin och skala ingefäran. Finhacka löken och stek den mjuk i kokosoljan. Riv ner ingefära, pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt den finhackade chilin och stek någon minut till. Tillsätt pumpabitarna och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Tillsätt buljongpulver och lite salt. Koka upp och låt koka under lock ca 15-20 minuter, tills pumpan är mjuk. Ta då av från spisen, häll i kokosmjölken och mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt om det behövs. Servera!


Vi åt soppan tillsammans med mannens surdegsbröd och veganska ostkex med cashewbaserad färskost med gräslök från Miyoko's Creamery. Vill man göra egen vegansk "ost" finns hennes recept i boken "Artisan Vegan Cheese". 



Som avslutning åt vi chokladcupcakes garnerade som pumpor, inspirerade av det tidigare pumpakarvandet.



Imorgon beger vi oss ut på trick or treat-tur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar