majsmat

majsmat

söndag 30 oktober 2016

Pumpasoppa och veganska ostkex


Så här i halloweentider äter vi pumpasoppa när regnet öser ner och det känns lite ruggigt. Idag gjorde vi en jättesats som räcker till minst tre måltider, men i vanliga fall brukar jag göra soppan så här:

1 butternutsquash
1 gul lök
1 bit ingefära, ca 1 msk riven
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1 msk kokosolja
buljongpulver
salt
vatten
2,5 dl kokosmjölk

Skala, dela och kärna ur pumpan. Dela den i bitar som är lite större än sockerbitar. Finhacka chilin och skala ingefäran. Finhacka löken och stek den mjuk i kokosoljan. Riv ner ingefära, pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt den finhackade chilin och stek någon minut till. Tillsätt pumpabitarna och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Tillsätt buljongpulver och lite salt. Koka upp och låt koka under lock ca 15-20 minuter, tills pumpan är mjuk. Ta då av från spisen, häll i kokosmjölken och mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt om det behövs. Servera!


Vi åt soppan tillsammans med mannens surdegsbröd och veganska ostkex med cashewbaserad färskost med gräslök från Miyoko's Creamery. Vill man göra egen vegansk "ost" finns hennes recept i boken "Artisan Vegan Cheese". 



Som avslutning åt vi chokladcupcakes garnerade som pumpor, inspirerade av det tidigare pumpakarvandet.



Imorgon beger vi oss ut på trick or treat-tur!

lördag 22 oktober 2016

Mjölkfri dubbel bananasplitt med chokladsås


När bananerna hotar att bli övermogna skivar jag dem och lägger i en påse i frysen, för att sedan bli smoothie eller som här glass.

En ordentlig portion:

2 bananer (eller 1 banan + 1 dl mangotärningar), skivade och frysta
havremjölk
vaniljpulver

Chokladsås:

kakao 
honung 
kokosolja

Till servering:

1 färsk banan
kakaonibs
hallon, smultron eller björnbär (eller lite av varje)

Lägg fryst banan (eller banan + mango) i en matberedare och låt tina något. Gör under tiden chokladsåsen. Blanda kakao, honung och kokosolja i en liten kastrull och värm försiktigt under omrörning, till en jämn sås. Tillsätt vanilj och mjölk till matberedaren och mixa till en krämig, mjukglasskonsistens. Skeda upp i en skål, dela den färska bananen på längden och stick ner den, ringla över chokladsås och garnera med kakaonibs och bär. Servera direkt!






torsdag 6 oktober 2016

Vegansk drottningcheesecake


Det finns många varianter på ljuvligt krämig och god vegansk cheesecake. Här är min variant med smak av hallon (eller jordgubbar), blåbär och lime eller citron. Galet god och lätt att förbereda och stoppa i frysen. Den håller minst ett halvår utan att den smakar ett dugg sämre (vet jag av egen erfarenhet). Servera helst halvtinad eller iallafall kylskåpskall. Tänk på att det krävs lite förberedelse med blötläggning av cashewnötterna och att det tar lite tid att frysa ner de olika lagren. Bäst blir kakan om man har en stark mixer, som kan mixa cashewnötterna i fyllningen helt slätt. Jag ha gjort den i formar med olika diameter: 23 cm, 20 cm och två stycken i 15 cm.


Botten:

3 dl blandat av valnötter och mandlar
2 dl dadlar
1 msk lönnsirap
1 msk cashewsmör
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Börja med att klä en form med löstagbar botten med bakplåtspapper; en rund bit i botten och en remsa som täcker kanten. Mixa sedan alla ingredienser till bottnen i en matberedare eller mixer. Behåll gärna lite småbitar av nötter och mandlar, så blir det lite knaprigt. Tryck ut massan i den bakplåtspappersklädda formen och ställ in i frysen.


Fyllning:

5 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 dl kokosolja (90 g)
1/2 dl lime- eller citronjuice
1/2 dl lönnsirap
1/2 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl hallon eller jordgubbar
1 dl blåbär
lite mer hallon och blåbär + rivet lime- eller citronskal till garnering

Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna. Lägg cashewnötter, kokosolja, lime- eller citronjuice, lönnsirap, vatten och kokosolja i en mixer och mixa helt slätt. Fördela 2/3 av smeten över nöt- och dadelbottnen i formen.


Sätt tillbaka formen i frysen och låt den stå där tills smeten stelnat lite. Tillsätt sedan hallon (eller jordgubbar) och blåbär till den resterande tredjedelen av smeten och mixa igen. Bred ut över kakan.


Garnera med hallon och blåbär och riv slutligen över lime- eller citronskal.


Ställ in i frysen i minst ett par timmar innan servering, så att kakan hinner stelna lite. Om den har stått i frysen längre är det godast om man tar fram kakan en liten stund innan servering, kanske en halvtimme i rumstemperatur eller ett par timmar i kylskåpet, och låter den bli halvtinad.


Senast gången åt vi kakan som efterrätt efter en ljuvlig variant av The Mother of all Veggie Bowls, som vänner kom över med när vi just flyttat.



På tal om veganskt, så gjorde vi här om kvällen en vegansk variant av Räksallad med glasnudlar och rödkål. Vi hoppade över räkorna till salladen och fisksåsen i dressingen (istället tog jag ungefär en matsked tamari) och bytte ut honungen mot lönnsirap. Dessutom hade vi varken mungbönsgroddar eller sesamfrön. Däremot tog jag lite mer avokado och cashewnötter och la till några färska fikon. Och salladen blev minst lika god som i sin originalvariant.