majsmat

majsmat

lördag 9 februari 2013

Citronfromage

På andra plats på min topplista över favoritingredienser kommer, näst efter grönkål, helt klart citron. En favorit sedan lång tid tillbaka är citronfromage. Idag hade jag hjälp av E:s yngsta moster M med att underhålla honom, så jag kunde vispa ihop en fromage. Det är många delmoment och behövs minst fyra skålar och det är en fördel med elvisp. Den är definitivt inte mjölkfri, men nästa gång tänker jag prova att göra den på havre- eller sojabaserad grädde. Farmor lagade ofta citronfromage till efterrätt. Hon serverade den i en stor kristallglasskål. Jag serverar i glas på fot.


För 4 personer behövs:

3 gelatinblad
rivet skal av 1/2 ekologisk citron
saft av 1 citron
2 ägg
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Tvätta citronen. Dela äggen i gulor och vitor och lägg i separata skålar. Vispa äggulor och socker pösigt. Riv skalet av halva citronen och pressa ur saften från hela. Tillsätt citronskal och saft till äggulor och socker. Lägg de blötlagda gelatinbladen i en kastrull med 2 msk vatten. Värm på svag värme tills gelatinet har löst upp sig. Ställ till sidan och låt svalna. Rör ner i skålen med äggulor, socker och citron. Vispa grädden och rör ner även den. Se till att gelatinlösningen inte är för varm och att grädden inte är för kall, för då kan det bildas trådar och klumpar. Vispa sist äggvitorna till ett hårt skum. Se till att skål och visp är helt rena från rester av äggula och grädde. Rör ner äggvitorna med resten. 


Fördela smeten i 4 glas. Låt stå kallt i 3-4 timmar eller över natten. Servera enbart citronfromagen eller tillsammans med färska hallon eller jordgubbar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar