majsmat

majsmat

fredag 8 februari 2013

Bästa brödet

...är det här. Anna Bergenström kallar det fantastiskt bröd, och jag håller helt med. Det enda som tar tid är jäsningen, och brödet blir godare ju långsammare och längre tid det får jäsa. Annars går det snabbt och utan ansträngning, för man behöver inte knåda.


Till en liten sats på 6-7 bröd behövs:

1/4 paket jäst
1 tsk salt
1/2 msk honung
2 1/2 dl ljummet (37 grader) vatten
1/2 dl havremjölk
6-6 1/2 dl vetemjöl (eller byt ut 1 dl mot grahamsmjöl) + vetemjöl till utbakning

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt och honung och rör runt tills jästen löser upp sig. Tillsätt det ljumna vattnet och havremjölken. Rör ner mjöl så att det det blir en lös och kladdig deg (knåda inte). Låt jäsa i ca 1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 240 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Strö ordentligt med mjöl på bakbordet. Tippa ut degen (knåda inte) och strö över lite mjöl. Fös ihop till en rektangel och dela med en degskrapa i remsor på längden och tvären, så att det blir 6-7 bröd. För över bröden på den bakplåtsklädda plåten. Grädda i ca 15 minuter.

Passar perfekt till frukost, mellanmål eller som tillbehör till soppa (t ex den gröna ärtsoppan eller röd tomatsoppa). Eller varför inte i matsäcken på utflykt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar