majsmat

majsmat

torsdag 21 februari 2013

Mjölkfria havrekakor

Som jag skrivit tidigare tycker jag inte att det är så gott att ersätta smör med margarin när jag bakar mjölkfritt. I det här receptet, på krispiga och lite sega havrekakor, använder jag istället kallpressad rapsolja. Den här gången blandade jag i hälften av aprikoser och russin. Inspirationen hämtade jag från Kotte Gröns havrekakor.


För 15-20 kakor behövs:

0,75 dl havremjölk
1,5 dl farinsocker
0,75 dl kallpressad rapsolja
1,75 dl vetemjöl
1 tsk kanel
0,5 tsk svart vaniljpulver
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
4 dl havregryn
1 dl osvavlade torkade aprikoser, russin eller torkade tranbär, eller en blandning
50 g mörk choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Hacka chokladen i mindre bitar och om du använder aprikoser, dela dem i mindre bitar (använd sax eller kniv). Vispa ihop havremjölk, farinsocker och olja i en bunke. Sikta ner vetemjöl, kanel, vaniljpulver, bakpulver och salt. Blanda sist i havregryn, torkad frukt och choklad. Rör tills allt är blandat. Klicka ut kakor av smeten på den bakpapperklädda plåten, genom att använda två matskedar. Platta till kakorna något. Grädda i ugnen i 10-12 minuter.

Tillägg: De här mjölkfria havrekakorna är ännu godare! Både sega och lite knapriga, med en härlig kolaktig smak. 

lördag 16 februari 2013

Fantastiskt korvbröd

När solen skiner och det inte blåser är det härligt att vara ute och grilla i snön. Idag sken inte solen, men det blåste iallfalla inte. E tyckte det var så härligt att vara ute och grilla korv för två veckor sedan, så idag gjorde vi det igen. Vi hade korv men inget korvbröd, så jag bakade. Jag utgick från det här fantastiska brödet. Fram till utbakningen följde jag receptet, men istället för att dela i 6-7 delar delade jag i 8 delar och formade smala och avlånga korvbröd. Fungerade prefekt!


Nybakat bröd till helgfrukosten

Nybakat bröd till helgfrukosten är en av mina favoriter. Men vem orkar stiga upp jättetidigt för att röra ihop en deg som ska jäsa innan den kan bakas ut? Inte jag iallafall. Lösningen är att röra ihop degen kvällen innan och låta den jäsa långsamt i kylskåpet över natten. Jag utgår från det här fantastiska brödet. Rör ihop degen som vanligt. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåpet och låt stå och jäsa långsamt över natten. Jag har provat att använda kall degvätska, men tycker inte att jäsningen kommer igång ordentligt då, så jag använder fingervarm som vanligt. På morgonen, sätt på ugnen och baka ut och grädda som vanligt.

Servera gärna bröden tillsammans med apelsin- och morotsmarmelad och en kopp te.


lördag 9 februari 2013

Citronfromage

På andra plats på min topplista över favoritingredienser kommer, näst efter grönkål, helt klart citron. En favorit sedan lång tid tillbaka är citronfromage. Idag hade jag hjälp av E:s yngsta moster M med att underhålla honom, så jag kunde vispa ihop en fromage. Det är många delmoment och behövs minst fyra skålar och det är en fördel med elvisp. Den är definitivt inte mjölkfri, men nästa gång tänker jag prova att göra den på havre- eller sojabaserad grädde. Farmor lagade ofta citronfromage till efterrätt. Hon serverade den i en stor kristallglasskål. Jag serverar i glas på fot.


För 4 personer behövs:

3 gelatinblad
rivet skal av 1/2 ekologisk citron
saft av 1 citron
2 ägg
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Tvätta citronen. Dela äggen i gulor och vitor och lägg i separata skålar. Vispa äggulor och socker pösigt. Riv skalet av halva citronen och pressa ur saften från hela. Tillsätt citronskal och saft till äggulor och socker. Lägg de blötlagda gelatinbladen i en kastrull med 2 msk vatten. Värm på svag värme tills gelatinet har löst upp sig. Ställ till sidan och låt svalna. Rör ner i skålen med äggulor, socker och citron. Vispa grädden och rör ner även den. Se till att gelatinlösningen inte är för varm och att grädden inte är för kall, för då kan det bildas trådar och klumpar. Vispa sist äggvitorna till ett hårt skum. Se till att skål och visp är helt rena från rester av äggula och grädde. Rör ner äggvitorna med resten. 


Fördela smeten i 4 glas. Låt stå kallt i 3-4 timmar eller över natten. Servera enbart citronfromagen eller tillsammans med färska hallon eller jordgubbar. 


fredag 8 februari 2013

Bästa brödet

...är det här. Anna Bergenström kallar det fantastiskt bröd, och jag håller helt med. Det enda som tar tid är jäsningen, och brödet blir godare ju långsammare och längre tid det får jäsa. Annars går det snabbt och utan ansträngning, för man behöver inte knåda.


Till en liten sats på 6-7 bröd behövs:

1/4 paket jäst
1 tsk salt
1/2 msk honung
2 1/2 dl ljummet (37 grader) vatten
1/2 dl havremjölk
6-6 1/2 dl vetemjöl (eller byt ut 1 dl mot grahamsmjöl) + vetemjöl till utbakning

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt och honung och rör runt tills jästen löser upp sig. Tillsätt det ljumna vattnet och havremjölken. Rör ner mjöl så att det det blir en lös och kladdig deg (knåda inte). Låt jäsa i ca 1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 240 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Strö ordentligt med mjöl på bakbordet. Tippa ut degen (knåda inte) och strö över lite mjöl. Fös ihop till en rektangel och dela med en degskrapa i remsor på längden och tvären, så att det blir 6-7 bröd. För över bröden på den bakplåtsklädda plåten. Grädda i ca 15 minuter.

Passar perfekt till frukost, mellanmål eller som tillbehör till soppa (t ex den gröna ärtsoppan eller röd tomatsoppa). Eller varför inte i matsäcken på utflykt?

Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa har många gånger varit middagsräddaren i nöden. Ingredienserna finns nästan alltid hemma, med lök i skafferiet och ärtor i frysen. Och det tar inte mer än 15-20 minuter att göra den. Ibland äter jag soppan helt neutral, men andra gånger har jag smaksatt den med riven pepparrot eller lite finrivet citronskal. Nybakat bröd är så klart gott till, men även knäckebröd fungerar fint.


Till ärtsoppan behövs:

1 gul lök
rapsolja
500 g frysta gröna ärtor
7,5 dl vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1 dl havregrädde
ev riven pepparrot eller citronskal

Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i lite rapsolja i en kastrull. Häll på vattnet, lägg i buljongtärningen och koka upp. Lägg i de frysta ärtorna och och koka i 5 minuter. Mixa soppan slät. Häll i havregrädden och värm på igen. Ät som den är eller smaksätt med lite riven pepparrot eller finrivet citronskal. Gärna med nybakat bröd eller en bit knäckebröd. 

Röd tomatsoppa

Idag var en sådan där dag då jag inte hade lust att gå och handla, så det blev att kika i kyl och skafferi och se vad som fanns hemma. Ingredienserna till den här tomatsoppan kan jag nästan alltid hitta. Några pastaskruvar fick åka med ner för E:s skull. Och med nybakat bröd till blev det riktigt läckert. En annan soppfavorit som jag oftast också har ingredienserna till är grön ärtsoppa - och den går ännu snabbare att laga!


Till tomatsoppan behövs:

1 gul lök
2 ordentliga vitlöksklyftor
olivolja
500 g krossade tomater
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1-2 dl pasta i mindre format (jag tog mini-skruvar den här gången)
1/2-1 dl havregrädde
1/2 dl basilika (helst färsk, men den här gången fick det gå med fryst)

Gör så här:
Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs i olivolja några minuter, så att löken blir genomskinlig men inte får färg. Häll i tomatkrosset, salt, socker och buljongtärning. Koka utan lock på svag värme i 15 minuter. Mixa soppan någorlunda slät. Häll i pastan och koka ytterligare ca 15 minuter, tills pastan är klar. Häll i grädde och värm. Tillsätt sist den strimlade basilikan. Servera med nybakat bröd.



onsdag 6 februari 2013

Moster A:s hallonglass

Till helgen kommer moster A och hälsar på oss igen. Hon tipsade om glass gjord på hallon och avokado. Härom dagen testade vi det som efterrätt. Blev en riktigt god och krämig glass, som det inte var sista gången vi gjorde.


Till glassen behövs:

1 mogen avokado
225 g frysta hallon
1/2 tsk svart vaniljpulver

Lägg fortfarande frysta hallon, avokadon i bitar och vaniljpulvret i mixerskålen eller i en hög tillbringare om du använder mixerstav. Mixa till en krämig glass. Ät och njut!