majsmat

majsmat

fredag 24 februari 2017

Daal på röda linser med snabba stekpannebröd

Det här är snabbmat som vi i perioder äter nästan en gång i veckan. Om man steker bröden samtidigt som man lagar daalen brukar allt bli färdigt ungefär samtidigt. Och blir det något över är grytan minst lika god dagen efter. Bröden däremot är godast nygräddade. Brödreceptet kommer från bloggen myheartbeets och jag har bara lagt till lite kryddning för ytterligare smak. Trots att jag alltid annars använder gjutjärnsgryta har jag använt en non-stick-panna för att steka bröden. Det fungerar med gjutjärn och en liten smula kokosolja också, men inte riktigt lika bra och pannan måste vara väl instekt. Femåriga E är mycket förtjust i de här bröden.

Till daal på röda linser:

1 stor gul lök
2 msk kokosolja
2 vitlöksklyftor
1/2-1 chili, mängd och med eller utan kärnor beror på önskad hetta
5 cm ingefära
2 tsk mald spiskummin, helst färskmald hel
2 tsk mald gurkmeja
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald kanel
3 dl krossade tomater
3 dl röda linser
3 dl vatten + mer att späda med vid behov
3 dl kokosmjölk
1 tsk salt
eventuellt grönkål/mangold/spenat
bladkoriander
ett par citronklyftor

Sätt igång brödet nedan, så att det kan stekas under tiden som daalen kokar. Skala lök, vitlök och ingefära. Finhacka löken och stek den några minuter i kokosoljan i en gjutjärnspanna. Finhacka vitlök och chili och tillsätt till grytan. Riv ner ingefäran och tillsätt de torra kryddorna: spiskummin, gurkmeja, kardemumma och kanel. Fräs någon minut. Tillsätt sedan krossade tomater, linser, vatten, kokosmjölk och salt. Koka upp och låt sjuda utan locka tills linserna börjar mjukna men inte är mosiga, ca 15 minuter. Blanda eventuellt ner tvättad och grovt strimlad grönkål, mangold eller spenat på slutet och låt mjukna. Strö över grovt hackad bladkoriander just innan servering och servera med ett par citronklyftor och stekpannebrödet vid sidan. Ibland har vi också ris och/eller lättkokt broccoli till.


Till 8-9 små stekpannebröd:

50 g mandelmjöl
65 g tapiocamjöl
230 g (250 ml) helfet kokosmjölk
1 tsk näringsjäst
1/2 krm örtsalt

Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Hetta upp en non-stick-panna på medelvärme. Häll i ca 1/2 dl smet i mitten på pannan. Stek tills ytan på brödet har stelnat och vänd sedan och stek andra sidan. Lägg över brödet på ett galler för att svalna och fortsätt steka bröd av resten av smeten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar