majsmat

majsmat

tisdag 31 mars 2015

Chilirostad vintersquash


Ännu finns det några fina vintersquash kvar i föräldrarnas förråd - de jag odlade har vi redan ätit upp. Imponerande att de håller så länge och att de faktiskt bara blir godare. Smaken är sötare och mer intensiv, köttet krämigare och färgen mer intensivt orange. Mycket lik sötpotatis i smaken, men den stora fördelen är att vintersquash kan jag odla själv. Den här gången använder jag en Blue Ballet.


I den här varianten rostar jag stora klyftor av vintersquash tillsammans med chili och det är, hittills, den godaste variant jag har smakat. Precis lagom hetta för mig när jag tog en liten chili och hackade med kärnor och allt.

1 vintersquash
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
olivolja
salt/örtsalt/flingsalt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader C. Halvera vintersquashen och gröp ut kärnor och hinnor med en sked (spara kärnorna, för de är goda att rosta). Dela halvorna i mindre klyftor och skala med en potatisskalare. Lägg klyftorna i en ugnssäker form, så att de inte ligger för trångt. Ringla över en eller ett par matskedar olivolja. Hacka chilin, med eller utan kärnor beroende på önskad styrka, och strö över vintersquashen. Salta och peppra. Tryck till vitlöksklyftorna med sidan av en kniv och lägg ner dem här och var bland vintersquashens klyftor.


Sätt in i ugnen och baka 40-60 minuter, beroende på klyftornas storlek. Vintersquashen ska vara mjuk och gyllene i kanterna när den är klar. Passa på slutet så att det inte bränns.


Till vintersquashen serverade jag ugnsbakad lax, en kall sås, citronklyftor och ärtskott.


Laxen delade jag i mindre bitar, saltade och pepprade och rev över citronskal. Lägg på lätt oljat ugnsfat och baka i 150 grader C ugn i 10-20 minuter, beroende på laxbitarnas storlek. Laxen får gärna ha en nästan rå kärna i mitten, så blir den inte torr och tråkig.

Servera eventuellt med en kall sås på yoghurt, majonnäs, senap, citronsaft, dill, örtsalt och svartpeppar. Vintersquashen var så krämig och laxen så mjäll, så såsen var nästan onödig. För ett mjölkfritt alternativ kan såsen göras på bara majonnäs eller så nöjer man sig med en extra citronklyfta att pressa över.


söndag 22 mars 2015

Tomatsådd och ärtskott


Förra helgen sådde jag och E tomater, chili och kronärtskockor. Bara några dagar senare var de första små plantorna uppe och första sorten upp var Sweetbaby, tätt följd av Black Cherry och Stupice. Stupicefröna tog vi vara på från ett par tomater i höstas, och det var kul att se att de grodde fint.


Minns förra våren när vi skulle göra såkrukor av tidningspapper och fylla dem med jord. Då var inte E riktigt till så mycket hjälp.


I år däremot fick jag hjälp med att både ställa krukorna i rad och att lägga i plantjord och toppad med ett lager såjord, sedan spreja jorden blöt och slutligen att lägga två små frön i varje kruka. Praktiskt med små fingrar när det är små frön som ska fördelas.


Vi har också odlat ärtskott i ett par av farmors gamla syltkrukor.


Ärtskotten använde vi för att toppa en sallad på ugnsrostade morötter, som blandats med en pesto på persilja, valnötter, citron, olivolja, salt och peppar.


Ute blommar blåsippor och krokusar i kapp.