De senaste många veckorna har min frukost varit davosgröt (AKA overnight oats eller bircher muesli) i en variant med smaker av hallon, citron, mandel och kokos. Jag har provat olika varianter lite då och då, men i de flesta fallen har det inte varit så gott, utan mest smaklöst och med en konstig konsistens. Den här varianten däremot är toppen! Krämig, söt-syrlig och full av smak.
Till en portion:
1 dl havregryn
1/2 dl turkisk yoghurt (eller mandel- och cashewyoghurt för en komjölksfri variant)
1 1/2 dl mandelmjölk
1 tsk hela linfrön
1 tsk chiafrön
skal och saft från 1/2 liten ekologisk citron
1 krm vaniljpulver
1 msk russin
1/2-1 dl hallon (det fungerar fint med frysta)
Till servering:
1/2-1 banan
riven kokos
På kvällen dagen innan blandas havregryn, yoghurt, mandelmjölk, linfrön, chiafrön, skal och saft från citronen, vanilj, russin och hallon i en skål eller glasburk med lock. Låt stå i kylskåpet över natten. På morgonen är det bara att ta fram gröten och strö över tärnas banan och riven kokos.
När jag börjar jobba tidigt äter jag ofta frukost på jobbet och då är det väldigt praktiskt att göra i ordning gröten i en glasburk med lock dagen innan och sedan bara ta med burk, banan och kokos till jobbet. Praktiskt att bara hälla på toppingen och sedan äta direkt ur burken.
Absolut godast är att toppa med nyplockade (eller styckfrysta) vildhallon. En god frukost kan verkligen få mig att uppskatta och längta efter morgonen.
De senaste dagarna har jag dock märka att jag blir mer och mer sugen på varm havregrynsgröt, nu när det blir kallare ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar